SUA susțin în continuare Ucraina

SUA susțin în continuare Ucraina! În timpul unei întâlniri cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski, președintele american Joe Biden a reafirmat angajamentul Statelor Unite de a sprijini Ucraina.

El a subliniat că Congresul SUA nu are altă alternativă decât să voteze în favoarea continuării asistenței acordate acestei țări.

Întrebat cu privire la opoziţia unor aleşi republicani la validarea de către Congres a unui nou pachet de ajutor pentru Ucraina, el a spus „contez pe discernământul Congresului american. Nu există alternativă”.

Președintele Joe Biden a anunțat că primul transport de tancuri Abrams va sosi în Ucraina „săptămâna viitoare”. Liderul american spune că acestea vor sprijini armata ucraineană în eforturile sale de a respinge forțele rusești.

„Săptămâna viitoare, vor fi livrate Ucrainei primele tancuri americane Abrams”, a declarat liderul democrat la Casa Albă.

Liderul de la Kiev se află pentru a doua oară la Kiev de la începutul războiului, din februarie 2022.

Asistență de peste 75 de miliarde de dolari pentru Ucraina

De la începutul războiului, administrația Biden și Congresul SUA au direcționat peste 75 de miliarde de dolari în asistență pentru Ucraina. Asistența include sprijin umanitar, financiar și militar, potrivit Institutului Kiel pentru Economie Mondială.

Această cifră nu include toate cheltuielile americane legate de război, cum ar fi ajutorul acordat aliaților.

Sumele istorice ajută o gamă largă de:

  • persoane
  • instituții ucrainene
  • refugiați
  • forțele de ordine
  • posturile de radio independente
ajutor pentru ucraina
SURSA FOTO: Antezza et al., Ukraine Support Tracker, Kiel Institute for the World Economy.

Cea mai mare parte a ajutorului a fost de natură militară

Zeci de alte țări, inclusiv majoritatea membrilor Organizației Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) și ai Uniunii Europene, oferă, de asemenea, pachete importante de ajutor Ucrainei.

O mare parte din ajutor a fost destinată furnizării de sisteme de armament, instruire și informații de care comandanții ucraineni au nevoie pentru a se apăra împotriva Rusiei, care are una dintre cele mai puternice armate din lume.

Mulți analiști occidentali spun că ajutorul militar oferit de Statele Unite și de alți aliați a jucat un rol esențial în apărarea și contraofensiva Ucrainei împotriva Rusiei.

Liderii SUA și ai aliaților consideră invazia Rusiei un război de agresiune brutal și ilegal la granița NATO care, dacă ar avea succes, ar:

  • subjuga milioane de ucraineni
  • încuraja scopurile revanșarde ale președintelui rus Vladimir Putin
  • invita la o agresiune similară din partea altor puteri rivale, în special a Chinei.