Departamentul Muncii din SUA a informat vineri că angajatorii americani au creat luna trecută 126.000 de noi locuri de muncă. Nivelul redus din martie încheie perioada de 12 luni consecutive în care au fost create lunar peste 200.000 de noi locuri de muncă. De asemenea, au fost revizuite în jos, cu 69.000, cifrele privind numărul joburilor create în ianuarie şi februarie.

În martie, rata şomajului s-a menţinut la 5,5%, cel mai redus nivel din ultimii şase ani şi jumătate. Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca luna trecută angajatorii să anunţe 245.000 de noi locuri de muncă.

Un alt semn bun este că, luna trecută, salariul mediu orar a crescut cu 0,07 cenţi, la 24,86 dolari. Creşterea salariilor este posibil să se combine cu scăderea preţului petrolului pentru a stimula cheltuielile de consum şi a permite economiei americane să continue să crească, în pofida problemelor economiei mondiale.

Rezerva Federală americană (Fed) urmăreşte cu atenţie semnalele de pe piaţa muncii pentru a decide momentul în care va începe să majoreze dobânda de politică monetară.

Fed a subliniat că revenirea pieţei muncii constituie un factor important atunci când este vorba despre o eventuală majorare a costului la credite. Unii analişti se aşteaptă ca instituţia să majoreze dobânda de bază în a doua jumătate a acestui an. AGERPRES