SUA se consultă cu mai multe țări, printre care și România, pe tema unor presupuse atacuri iraniene. Renunțarea la acordul nuclear este exclusă

Luni, secretarul de stat, Antony Blinken, a estimat că, în urma atacului fatal din 29 iulie asupra unui petrolier administrat de israelieni, va exista o ripostă colectivă din partea Regatului Unit, a României și a Israelului.

Blinken a spus că Statele Unite sunt convinse că Iranul s-a aflat în spatele atacului mortal cu o dronă, soldat cu moartea unui român și a unui britanic, aflați la bordul petrolierului Mercer Street, notează The New York Times.

“Am examinat cu atenție incidentul și suntem convinși că Iranul a fost inițiatorul atacului”, a spus Blinken. “Ne aflăm în strâns contact cu Regatul Unit, cu Israelul, cu România și cu alte țări, iar riposta va fi una colectivă”.

Iranul a respins orice implicare

În urma acuzațiilor formulate de SUA și de Israel la adresa Teheranului, Iranul a respins orice implicare și a promis să riposteze prompt în fața amenințărilor la adresa securității sale.

Atacul asupra petrolierului, deținut de o companie japoneză, dar gestionat de firma israeliană Zodiac Maritime, a fost primul atac soldat cu victime după o serie întreagă de atacuri asupra unr vase comerciale din regiune, atacuri datorate tensiunilor cu Iranul.

Deși a condamnat Teheranul, Administrația Biden a exclus orice tentativă de îndepărtare de la relansarea acordului nuclear cu Iranul.

Problemă de interes național

Luni, secretara de presă a Casei Albe, Jen Psaki, le-a declarat reporterilor că, pentru Statele Unite, readerarea la acordul nuclear cu Iranul este o problemă “de interes național”.

“În opinia noastră, orice problemă și orice amenințare cu care ne-am confrunta din partea Iranului  ar deveni și mai gravă și mai periculoasă printr-un program nuclear fără restricții. Așadar, cu alte cuvnte, restricționarea programului nuclear iranian prin revenirea în cadrul JCPOA (numele oficial sub care este cunoscut acordul nuclear cu Iranul, n. red.) ne-ar permite să putem soluționa mai bine celelalte probleme pe această temă”, a spus ea.

“Asta nu înseamnă că vom neglija celelalte probleme care ne-au stârnit îngrijorarea în privința Iranului, țara fiind un actor recalcitrant în arena mondială. După cum știm cu toții, iranienii ne-au amenințat propria armată, dar continuăm să credem că apelând la diplomație, profitând de șansa de a putea să ne dăm seama mai bine care sunt capacitățile nucleare ale iranienilor, ei bine, toate aceste lucruri sunt în propriul nostru interes național“.

Fostul secretar de stat Mike Pompeo a calificat actuala administrație drept ‘nebună’ din cauză că nu renunță la tratative în urma atacului cu drone soldat cu victime.

“Acum ei au omorât un britanic, au omorât un român și au atacat un vas de pe mare… Au lansat rachete prin aliații lor din Hamas din Fîșia Gaza pe teritoriul Israelului”, i-a declarat Pompeo lui Sean Haniity, de la Fox News.

“Și noi încă mai stăm la masă cu ei ca să negociem un acord nuclear. E o nebunie”.

Blinken a spus că, în opinia sa, nu crede că actualul atac ar fi avut neapărat vreo legătură cu noul președinte al Iranului, Ebrahim Raisi.

Atacuri cu rachete

În ultimele săptămâni, trupele americane din Siria au fost ținta unui atac cu rachete după ce Administrația Biden a lansat o serie de atacuri asupra unor „locații” care, în opinia sa, „ar fi fost folosite de milițiile sprijinite de Iran de la granița dintre Siria și Irak”.

Atacurile cu rachete și drone asupra forțelor americane din Irak s-au înmulțit după moartea generalului iranian Qassem Soleimani, decedat în urma unui bombardament american din ianuarie 2020.

Sursa foto: Dreamstime