Potrivit datelor publicate vineri de Departamentul american al Muncii, rata şomajului a scăzut la 4,4% în aprilie, de la 4,5% în martie, în condiţiile în care luna trecută prima economie a lumii a creat 211.000 de noi locuri de muncă, faţă de 79.000 în martie. Este cel mai scăzut nivel al ratei şomajului din mai 2007. 

Datele statistice referitoare la numărul de noi locuri de muncă create şi cele referitoare la rata şomajului sunt calculate pe baza a două anchete diferite, una derulată în rândul companiilor şi alta în rândul gospodăriilor, ceea ce explică existenţa unor diferenţe între ele. 

De asemenea, salariul mediu orar, un indicator urmărit cu atenţie de Rezerva Federală a SUA, a înregistrat luna trecută un avans anual de 2,5%, cel mai redus nivel din august 2016. Un raport publicat recent de Guvern arată că în sectorul privat salariile au înregistrat în primul trimestru din 2017 cel mai semnificativ avans din ultimii zece ani. 

În industrie şi în construcţiilor au fost create 5.000 şi, respectiv 6.000 de locuri de muncă în aprilie. În industria divertismentului şi în sectorul hotelier s-a înregistrat un număr record de angajări: 55.000, iar în serviciile profesionale şi de afaceri au fost create 39.000 de locuri de muncă în aprilie. în sectorul guvernamental au fost angajate luna trecută 17.000 de persoane. 

Publicarea acestor date ar putea să determine Rezerva Federală (Fed) să majoreze dobânda de referinţă, aşa cum au lăsat să se înţeleagă oficialii Fed în recentele lor declaraţii. 

AGERPRES