„Pachetul va fi alocat în principal injectării unor sume importante de bani în economie, prin intermediul unei reduceri a contribuţiilor sociale sau a unui alt mecanism”, au declarat doi responsabili de la Washington. Aceştia au precizat că o sumă de aproximativ 50 de miliarde de dolari va fi alocată industriei transportului aerian.

Acest pachet de 850 miliarde de dolari ar urma să se adauge unui alt pachet de aproximativ 100 miliarde de dolari care vizează furnizarea de concedii medicale plătite muncitorilor direct afectaţi de impactul economic al coronavirusului. Însă acest din urmă plan, care a fost adoptat vineri seara de Camera Reprezentanţilor, unde democraţii deţin majoritatea, nu a fost încă adoptat de Senat, unde republicanii deţin majoritatea, informează Agerpres.

Propagarea rapidă a noului coronavirus la nivel mondial a obligat guvernele să adopte măsuri drastice, inclusiv în SUA: închiderea şcolilor, barurilor, restaurantelor, piscinelor, sălilor de concert, etc. De asemenea, adunările mai mari de zece persoane nu sunt recomandate, iar deplasările sunt limitate.

Aceste măsuri radicale au un impact direct asupra economiei mondiale. Numeroşi economişti se aşteaptă în prezent la o recesiune, ceea ce ar provoca o cădere vertiginoasă a pieţelor bursiere mondiale n pofida ultimelor măsuri anunţate de băncile centrale.