Liderul de la Casa Albă a afirmat că analizează în prezent o listă de propuneri "rezonabile" din partea vicepreşedintelui Joe Biden, privind modalităţi de a reduce violenţa armată, şi că va prezenta detalii în legătură cu aceste propuneri mai târziu în cursul săptămânii.

Dezbaterea privind armele, de mare anvergură în Statele Unite, a fost relansată după tragedia de la Newtown, Connecticut (nord-est), în care un tânăr de 20 de ani puternic înarmat a pătruns într-o şcoală şi a ucis 26 de persoane, între care 20 de copii, la 14 decembrie.

"Mi s-a prezentat o listă cu propuneri rezonabile şi de bun simţ care pot fi puse în aplicare pentru a ne asigura că genul de violenţă pe care am văzut-o în Newtown să nu se mai întâmple niciodată", a declarat Barack Obama, cu o săptămână înainte de depunerea jurământului pentru cel de-al doilea mandat ca preşedinte al Statelor Unite.

"Demersul meu constă în a mă concentra asupra a ceea ce e coerent, ceea ce funcţionează", a adăugat Obama, evocând în special "o interdicţie asupra armelor de asalt" şi verificări mai serioase ale antecedentelor printre măsurile care, potrivit preşedintelui, sunt "raţionale".

Obama a precizat că unele dintre propunerile înaintate de Biden vor necesita aprobare din partea Congresului, însă că o parte pot fi puse în practică prin ordin prezidenţial, fără a preciza despre care măsuri ar fi vorba.

"Vor fi toate aceste propuneri adoptate de Congres? Nu ştiu (…) însă dacă este ceva ce putem face pentru a salva chiar şi un singur copil într-o tragedie precum cea de la Newtown, trebuie să o facem", a declarat şeful statului american, adăugând că membrii Congresului vor trebui să îşi examineze propria conştiinţă în ceea ce priveşte votul asupra propunerilor.
Referitor la deţinătorii de arme, Obama a afirmat că ar fi dificil ca aceştia să susţină că drepturile lor constituţionale au fost încălcate.

Masacrul din Connecticut, unul din cele mai grave dintr-o instituţie şcolară americană, a relansat dezbaterea privind armele de foc, după o succesiune de atacuri armate în lunile precedente, între care cel care a făcut 12 victime într-un cinematograf din Colorado, în iulie anul trecut.
Sursa: Agerpres