"Uniunea Europeană se afla în frunte, dar în prezent sunt Statele Unite", a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului Comerţului, Shen Danyang, cu prilejul conferinţei de presă lunare. El a adăugat că ţările din Asia de Sud-Est (ASEAN) au trecut în faţa Japoniei, care a coborât pe locul patru.

Purtătorul de cuvânt nu a oferit date, însă potrivit serviciilor vamale chineze, exporturile Beijingului spre Statele Unite s-au ridicat la 289,3 miliarde de dolari între ianuarie şi octombrie, în timp ce volumul exporturilor spre Uniunea Europeană a fost de numai 276,8 miliarde de dolari pe aceeaşi perioadă.

Volumul total al schimburilor Chinei cu UE rămâne în continuare mai ridicat decât cel cu Statele Unite, Beijingul importând mai multe produse europene decât americane.
"Zona euro a intrat în a doua recesiune", a adăugat Shen după ce a constat că, în cursul verii, creşterea economică la nivelul acesteia a fost negativă pentru al doilea trimestru consecutiv.

Comentând încetinirea creşterii comerţului exterior al Chinei, Shen a declarat că "va fi, cu siguranţă, foarte dificil să atingem obiectivul nostru de creştere cu 10% a comerţului exterior în acest an".

În primele zece luni ale anului, comerţul exterior a progresat cu numai 6,3% în raport cu aceeaşi perioadă din 2011, exporturile fiind în creştere cu 7,8%.

În 2011, exporturile Chinei s-au majorat cu peste 20 %, iar importurile cu aproximativ 25%.
Sursa: Agerpres