„Sper că Rohani (…) va demara procesul de destructurare a finanţării reţelei de terorism a Iranului, a mijloacelor, logisticii şi a întregului ajutor oferit forţelor destabilizatoare” din regiunea Orientului Mijlociu, a declarat şeful diplomaţiei de la Washington. 

Iranul este acuzat de Statele Unite şi monarhiile arabe de la Golful Persic că sprijină grupări „teroriste” şi întreţine violenţa în Orientul Mijlociu. 

Secretarul de stat s-a exprimat în cursul unei conferinţe de presă, organizată în comun la Riad cu omologul său saudit, Adel al-Jubeir, cu ocazia vizitei preşedintelui Donald Trump în Arabia Saudită. 

„Sperăm, de asemenea, că (Rohani) va pune capăt testelor cu rachete balistice” şi că „va restabili drepturile iranienilor la libertatea de exprimare şi de asociere”, a mai spus Rex Tillerson. 

La rândul său, Adel al-Jubeir a refuzat să comenteze realegerea lui Hassan Rohani în Iran pe care o consideră o „problemă internă” a Republicii Islamice. „Dorim să vedem acţiuni, şi nu vorbe” din partea Iranului, a subliniat el. 

Miercuri, Statele Unite şi-au anunţat decizia de a continua politica de ridicare a sancţiunilor contra Iranului în cadrul acordului internaţional din iulie 2015 privind programul nuclear al Teheranului. În acelaşi timp, Trezoreria americană a făcut publice noi sancţiuni ţintite împotriva unor responsabili iranieni având legături cu programul de rachete balistice.
Sursa: Agerpres