SUA: Dolarul a înregistrat cel mai ridicat nivel din ultimele 16 luni! Americanii se tem de inflație

În acest context, pieţele anticipează majorări ale dobânzilor din Statele Unite anul viitor, potrivit informațiilor transmise de reuters.com

Astfel, indicele dolarului a continuat să crească joi, după ce miercuri a înregistrat cea mai mare creştere zilnică de după luna martie. Amintim că indicele dolarului măsoară evoluţia monedei americane în raportu cu şase monede importante, printre care yenul şi euro.

Inflaţia din SUA a accelerat în octombrie la 6,2%

Totodată, inflaţia din SUA a accelerat în octombrie la 6,2%, cel mai rapid ritm consemnat din noiembrie 1990, conform sursei menționate.

Dolarul a împins euro sub nivelul de 1,15 dolari pe unitate. Yenul japonez a scăzut spre cel mai redus nivel din ultimii patru ani, la 114,15 unităţi pentru un dolar.

Inflaţia în sine nu este întotdeauna ceva rău pentru piaţa de capital”, a explicat Don Townswick, director pentru strategii pe burse la firma de administrare a activelor Conning.

Indicele global al acţiunilor MSCI a avansat cu 0,19%, iar indicele pan-european STOXX Europe 600 a crescut cu 0,24%. Preţul petrolului Brent a crescut cu 0,42%, la 83,06 dolari pe baril, în timp ce cotaţia petrolului WTI, de referinţă pe piaţa americană, a urcat cu 0,59%, la 81,93 dolari pe baril.

Bitcoin a atins un nou maxim, de 69.000 de dolari pe unitate, dar ulterior s-a retras la circa 64,860 de dolari pe unitate.

SUA au înregistrat cea mai mare creștere a prețurilor de consum din ultimii 31 de ani

SUA au înregistrat, în luna octombrie 2021, cea mai mare creștere din ultimii 31 de ani a prețurilor de consum. Având în vedere blocajele din lanțurile globale, presa internațională notează că inflația ar putea rămâne ridicată și în 2022.

Datele publicate miercuri arată că presiunile inflaționiste au luat cu asalt și piața muncii, acolo unde lipsa acută de lucrători duce la creșterea salariilor. Cu toate acestea, numărul de americani care depun cerere de ajutor de șomaj a scăzut săptămâna trecută.

Inflaţia ridicată erodează câştigurile salariale, adăugându-se riscurilor politice la care este expus preşedintele Joe Biden, al cărui rating de aprobare a scăzut pe măsură ce americanii devin mai îngrijoraţi de situaţia economică.

În timp ce Casa Albă și Rezerva Federală spun că inflației ridicată este doar tranzitorie, economistul senior la Capital Economice, Andrew Hunter, a declarat că există tot mai multe dovezi că presiunile inflaționiste se extind, subliniind că inflația va rămâne ridicată pentru o perioadă mai lungă de timp.

Indicele preţurilor de consum a crescut cu 0,9% luna trecută, după ce a urcat cu 0,4% în septembrie, a anunţat miercuri Departamentul Muncii. Cel mai mare avans al preţurilor din ultimele patru luni a impulsionat creşterea anuală a IPC la 6,2%. Aceasta este cea mai mare creştere a preţurilor de la an la an din noiembrie 1990 , care vine după o creştere de 5,4% în septembrie.

Creşterea generală a preţurilor luna trecută a fost condusă de preţurile benzinei, care au crescut cu 6,1% după ce au urcat cu 1,2% în septembrie. Preţurile alimentelor au crescut cu 0,9%, carnea, ouăle, peştele, legumele, cerealele şi produsele de panificaţie devenind mai scumpe. Dar preţurile băuturilor alcoolice au scăzut. Chiriile au avansat cu 0,4%, iar preţurile au crescut atât pentru autovehiculele noi, cât şi pentru cele second-hand.

Excluzând componentele alimentare şi energetice care sunt volatile, IPC a crescut cu 0,6% după ce a urcat cu 0,2% în septembrie. Aşa-numitul IPC de bază a crescut cu 4,6% de la an la an, cea mai mare creştere din august 1991, după ce a rămas constant la 4,0% timp de două luni consecutive.