Este pentru prima dată după înfiinţarea coaliţiei internaţionale ce bombardează această grupare jihadistă în Irak şi Siria, în urmă cu un an, când SUA vor putea face să decoleze avioane de vânătoare de la această bază strategică, datorită unui acord semnat cu Turcia la sfârşitul lui iulie.

În aşteptarea posibilităţii de a desfăşura aici avioane de vânătoare, SUA au lansat de la baza Incirlik drone, pentru a efectua lovituri aeriene împotriva poziţiilor SI.

O sursă de informaţie turcă a confirmat pentru AFP "sosirea, zilele acestea, a şase avioane americane, primele din cadrul unei operaţiuni de desfăşurare" a cărei componenţă nu a fost precizată. Aceste avioane vin dinspre Aviano, Italia, a adăugat sursa.

Potrivit agenţiei de presă turce Dogan, un contingent de 300 de militari americani a fost de asemenea desfăşurat la această bază, pentru a coordona operaţiunile terestre.

Avioanele US Air Force erau nevoite până acum să decoleze de la baze mai îndepărtate pentru a lovi ţinte jihadiste, de exemplu din Iordania sau Kuweit.

Membră a NATO, Turcia a refuzat până nu demult să participe la operaţiunile coaliţiei împotriva SI, de frică să nu favorizeze acţiunile kurzilor în Siria, care luptă acolo împotriva jihadiştilor, în apropiere de frontiera turcă. Însă, atentatul survenit la 20 iulie la Suruc (sud), care s-a soldat cu 32 de morţi şi a fost atribuit SI, a schimbat datele şi a obligat Ankara să facă o schimbare strategică.

SURSA: Agerpres