Ce spune administrația Putin

Serghei Lavrov, ministrul rus de Externe, a declarat, cu ocazia Conferinţei pentru Securitate de la München, că Statele Unite intenţionează să instaleze în Europa, în Asia şi pe insule din Oceanul Pacific sisteme de rachete care erau interzise prin Tratatul Forţelor Nucleare Intermediare (INF), anulat în anul 2019 după ce a fost denunţat de preşedintele SUA, Donald Trump.

Este nevoie de negocieri multilaterale

“Sigur că vom discuta aceste lucruri cu Franţa, dar pentru a ajunge la un acord detaliat avem nevoie de negocieri multilaterale, de consultări multilaterale, iar acest lucru va include Statele Unite, care au distrus Tratatul INF iar acum lucrează activ, fără a se ascunde, pentru a instala în Europa şi în Asia aceste arme care erau până acum interzise”, a afirmat Serghei Lavrov, citat de agenţia de presă Sputnik.

SUA s-a retras din tratatul INF

În 2019, SUA a decis să se retragă oficial din Tratatul privind forţele nucleare intermediare – INF. Acest acord de dezarmare nucleară, semnat în 1987 de SUA şi Uniunea Sovietică, şi-ar fi pierdut valabilitatea “din cauza” Washingtonului, după cum a comunicat Ministerul de Externe de la Moscova. Preşedintele SUA, Donald Trump, invocând încălcarea acordului de către Moscova, a denunţat tratatul în luna februarie. Imediat după aceea Rusia a făcut acelaşi lucru. După o fază de expirare treptată cu o durată de şase luni, sfârşitul acordului a intrat acum în vigoare din punct de vedere formal.