După patru ani consecutiv în care companiile din industria de prelucrare a cărnii au sacrificat eficienţa de ansamblu a activităţii în favoarea dezvoltării comerciale şi menţinerii cotelor de piaţă, în 2013 se continuă evoluţia favorabilă din punctul de vedere al volumului vânzărilor, sectorul înregistrând a treia creştere anuală consecutivă cu 7% a cifrei de afaceri cumulate, însoţită pentru prima dată şi de o restabilire a profitabilităţii (rata netă de 1,71% din cifra de afaceri). Această redresare nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar pe ansamblul companiilor din sector, arată studiul.

Reducerea TVA, soluţia salvatoare pentru industria alimentară?

Potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor Publice, pe parcursul anului 2013, 347 de companii şi-au desfăşurat activitatea în acest sector, generând o cifră de afaceri cumulată de 5,4 miliarde lei şi 20.000 de locuri de muncă, ambii indicatori fiind în creştere cu 7% şi, respectiv, 4%, comparativ cu anul anterior.

'Restabilirea profitabilităţii, reuşită pe parcursul ultimului an financiar, nu este însă nici pe departe de natură a restabili echilibrul financiar de ansamblu al companiilor din sector, fapt care se reflectă şi în analiza situaţiilor bilanţiere şi a indicatorilor financiari calculaţi pe baza lor. Astfel, doar 50 de companii din acest sector înregistrează o cifră de afaceri anuală mai mare de 5 milioane euro, ele fiind şi cele care generează aproximativ 90% din veniturile înregistrate la nivelul întregului sector. Aproximativ 40% dintre companiile ce activează în acest sector au înregistrat o scădere a cifrei de afaceri pe parcursul anului 2013 comparativ cu anul anterior, în condiţiile în care sectorul, la nivel consolidat, a înregistrat o creştere a cifrei de afaceri de 7%. Mai mult decât atât, în contextul în care sectorul, la nivel consolidat, a reuşit să-şi îmbunătăţească performanţa prin trecerea pe profitabilitate, circa 40% dintre companii au înregistrat o deteriorare a rezultatului net', arată studiul Coface.

Coface România a analizat un eşantion relevant de 127 de companii care îşi desfăşoară activitatea în industria cărnii şi care generează aproximativ 85% din totalul cifrei de afaceri înregistrate la nivelul întregului sector. S-a constatat că 57% dintre companii prezintă un risc de insolvenţă peste medie, una din 4 companii încadrate în această categorie înregistrează un risc ridicat, iar 35% dintre companii efectuează plăţile foarte lent sau nu respectă condiţiile contractuale.AGERPRES