"Ştim de la ce pornim, ştim către ce ne îndreptăm, şi anume modernizarea şi redimensionarea reţelei de termoficare. Suntem într-un parteneriat cu Uniunea Europeană, printr-un acord semnat de Guvernul României, suntem pe cale de a obţine 187 de milioane de euro, prin Programul Infrastructură Mare, POIM, dar până ajungem la această finanţare extrem de importantă pentru modernizarea reţelei de termoficare – sumă care ne va fi utilă doar pentru jumătate dintre conducte; pentru restul va trebui să obţinem altă finanţare (…) – este nevoie să depăşim câţiva paşi. Primul îl facem astăzi, alături de dvs. (…) Niciun euro nu vine de la Bruxelles, fără să dovedim că ştim care este radiografia domeniului strategic pe care dorim să îl finanţăm cu fonduri europene, care este strategia noastră şi unde ne îndreptăm", a spus edilul general, în cadrul forumului "Strategia Energetică a Capitalei".

Primarul general a atras atenţia asupra faptului că atât RADET cât şi ELCEN au acumulat de-a lungul anilor datorii istorice şi a apreciat că aceste entităţi economice trebuie să treacă printr-un proces de reorganizare. Pe de altă parte, ea a arătat că în această iarnă s-a lucrat în premieră coordonat între RADET şi ELCEN, când au avut loc comandamente comune.

"Idealul ar fi – şi s-a mai încercat cu câţiva ani înainte – ca cele două entităţi care sunt atât de mult legate una de cealaltă, RADET şi ELCEN, prin reorganizare, să ajungă practic o singură entitate, o singură societate, să avem în acelaşi pol economic şi ca şi flux atât producerea, transportul şi distribuţia energiei termice. Sunt decizii, care din punctul meu de vedere ar fi trebuit să fie luate cu mulţi ani în urmă, spre binele beneficiarilor reţelei de termoficare: peste 1,5 milioane de bucureşteni, sute de alte societăţi comerciale, şcoli, spitale, grădiniţe, instituţii ale statului. Această reţea de termoficare ne este extrem de necesară, dar ea trebuie să fie modernă, să ofere servicii la standarde ridicate, iar suma care va veni de la UE trebuie să fie atrasă după îndeplinirea acestor criterii", a precizat primarul general.

Gabriela Firea a mai declarat că, în urma dezbaterii publice, documentul va fi supus votului Consiliului General al Municipiului Bucureşti, urmând să fie transmis oficialilor de la Bruxelles.

"Neajunsurile sunt evidente: o reţea îmbătrânită, o reţea veche, în mare parte construită înainte de 1989, conducte termice care au durata de viaţă, de obicei, în jurul a 20 de ani – această durată de viaţă fiind de mult depăşită, de aceea au loc pe perioada sezonului rece foarte multe avarii. Insuficienta bugetare şi lipsa de investiţii coerente în această Regie au determinat ca aceste conducte să aibă un grad mare de uzură", a menţionat Gabriela Firea. AGERPRES