Asigurarea stocurilor de combustibili pentru iarna 2010-2011 va costa 4,25 miliarde lei (aproximativ un miliard euro), cu 1,1% mai puţin faţă de suma de 4,3 miliarde lei necesară iarna trecută.

La energia energia electrică, pentru perioada octombrie 2010 – martie 2011, luându-se în considerare prognoza evoluţiei economiei româneşti, precum şi rezultatele înregistrate în intervalul corespunzător iernii 2009 – 2010, considerată o iarnă dificilă, s-a prevăzut o creştere a consumului cu o medie de circa 1% faţă de anului trecut, se arată într-o anexă a unui proiect de HG elaborat de Ministerul Economiei.

În cazul energiei termice, estimările primite din partea centralelor care furnizează agent termic populaţiei acoperă o creştere a consumului mediu de energie termică cu aproximativ 1% peste nivelul din iarna trecută.

„În situaţia înregistrării unui consum maximal de cărbune, în limita capacităţilor de depozitare şi corelat cu cantităţile de huilă ce urmează să fie livrate de Compania Naţională a Huilei, se va face o analiză privind oportunitatea unor eventuale achiziţii de huilă din import, doar în situaţia în care cantitatea şi calitatea cărbunelui livrat nu asigură o funcţionare corespunzătoare a centralelor Deva şi Paroşeni”, se mai spune în anexa proiectului.

Stocurile sunt asigurate de stat, care cumpără combustibil de la producători. Programul de iarnă va fi coordonat de ministerele Economiei şi cel al Administraţiei şi Internelor, precum şi de autorităţile judeţene şi locale.