In cadrul sesiunii „Investitii in infrastructura”, secretarul de stat a evidentiat ca directiile de dezvoltare a continutului digital prioritare pentru Guvern sunt proiectele pilot pentru aplicatii de e-Government (sistemul electronic de achizitii publice si sistemul electronic pentru plata taxelor si impozitelor locale). Printre masurile de stimulare a investitiilor in IT&C , Adriana Ticau a mentionat regimul investitiilor cu impact semnificativ in economie, scutirile de taxe vamale pentru achizitiile de echipamente, strategia de stimulare a intreprinderilor mici si mijlocii, scutirea de impozite pe salariu pentru informaticieni.

Softwin propune solutii de vanzare de ziare si carti electronice

Compania Softwin a participat la Targul International de Carte Bucuresti 2002, care s-a desfasurat in perioada 22-26 mai, ocazie cu care a prezentat aplicatii dedicate comercializarii de ziare si carti electronice, ceea ce reprezinta o noua oportunitate pentru lumea editoriala. Prin solutiile dezvoltate, Softwin ofera editorilor si distribuitorilor de carte posibilitatea sa-si comercializeze, prin magazinul virtual (site-ul web), pe langa cartile tiparite si carti in format digital. Indiferent de suportul informational (online, prin Internet sau offline, pe CD, DVD sau discheta), editorii au garantia ca un exemplar vandut reprezinta un singur exemplar consultat, solutiile de distributie oferite de producatorul de soft asigurand protectia datelor impotriva multiplicarii si a accesului neautorizat. Orice titlu disponibil va fi criptat (securizat), astfel incat doar clientul care a facut dovada platii il poate accesa. O data cu titlul cumparat, utilizatorul va primi si un cod de acces, care permite vizualizarea publicatiei doar pe calculatorul propriu, fara posibilitatea de a o salva, printa sau transmite si altor utilizatori.Softul SAPTAMANII

Program avansat de gestionare a fisierelor
Daca nu mai sunteti multumit de optiunile oferite de clasicul Windows Explorer sau v-ati plictisit de interfata cunoscutului Windows Commander, puteti incerca Frigate, un excelent program de management al fisierelor si nu numai. Frigate a fost conceput pentru a ingloba intr-o singura aplicatie toate instrumentele necesare lucrului cu fisiere. Bara de instrumente va permite accesul rapid la programe tip viewer cu care sa vedeti continutul fisierelor text sau fotografii, prezentate sub forma de thumbnail-uri sau aplicatii utile precum Phone Book, Alarm, Network Messenger sau Calculator. Optiunea System Information ofera toate datele legate de computer, prezentarea fiind facuta pe grafice si chart-uri. Frigate accepta toate formatele de arhivare (ZIP, ARJ, RAR, ACE etc.) si are un client de FTP incorporat. Aplicatia este shareware, dar puteti lua un trial version de la http://www.cnet.com.

Arthur Andersen confirma cresterea grupului Flamingo
Grupul Flamingo, distribuitor de produse si componente IT, a anuntat confirmarea de catre auditorul Arthur Andersen a cresterii cifrei sale de afaceri in anul 2001 la 47 milioane USD, cu 60% mai mare decat cea a anului 2000. In primul trimestru al acestui an, Flamingo a inregistrat o cifra de afaceri de 12,5 milioane USD, cu 25% mai mare fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru trimestrul II al anului 2002, oficialii companiei estimeaza o cifra de afaceri de aproximativ 14 milioane USD. Afacerea Flamingo se bazeaza in proportie de 70% pe distibutia de produse si componente IT, in vreme ce diferenta o reprezinta activitatea de retail a grupului.

IBM a incheiat un parteneriat cu Colgate
Producarorul de bunuri de larg consum Colgate-Palmolive a selectat IBM drept furnizorul sau strategic de tehnologie pentru infrastructura – incluzand servere, solutii de stocare, software, PC-uri si alte produse IT. IBM va furniza infrastructura care sustine operatiile critice de afaceri ale Colgate-Palmolive, incepand cu aplicatiile SAP globale. Colgate-Palmolive a inceput deja implementarea serverelor UNIX IBM eServer pSeries, a serverelor de stocare pentru intreprinderi TotalStorage si a software-ului de administrare a intreprinderii Tivoli. Colgate-Palmolive estimeaza ca aceste solutii au determinat deja o crestere a performantei de 40 la suta si imbunatatiri substantiale ale disponibilitatii fata de sistemele anterioare ale companiei.

Sun a prezentat Solaris 9
Sun Microsystems a prezentat saptamana trecuta versiunea cu numarul 9 a Solaris, sistemul sau de operare pentru servere, care include imbunatatiri de securitate si stabilitate. Oficialii Sun au declarat ca upgrade-ul, cel mai important in ultimii doi ani, are aproximativ 300 de noi caracteristici. Viteza este unul din lucrurile castigate fata de versiunea anterioara; de exemplu, o aplicatie precum Apache Web Server ruleaza acum cu 35% mai repede, in timp ce aplicatiile dedicate lucrului cu fisiere ruleaza cu 50% mai rapid. In plus, Solaris 9 va fi comercializat impreuna cu software-ul aferent, ceea ce va determina o mai buna lansare si gestionare a serviciilor si a aplicatiilor de retea. (Paul Stroe)

Graficul SAPTAMANII

Topul tarilor cu cele mai multe linii DSL la suta de locuitori
Un sondaj realizat telefonic de Yankee Group in Statele Unite a relevat ca peste 65 la suta din companiile conectate la Internet prin linii de mare viteza (DSL) ar renunta la acest serviciu doar in cazuri extreme, preferand, daca ar fi nevoie, sa reduca costurile in oricare alte departamente. Cu toate acestea, raportat la numarul de locuitori, Statele Unite se afla de-abia pe locul zece in topul tarilor cu infrastructura DSL dezvoltata. Desi anul trecut in Statele Unite numarul conexiunilor de acest tip a crescut cu 78 de procente, de la 2,5 milioane la 4,4 milioane, alte tari, in special cele din zona Asia-Pacific si Europa, au inregistrat rate de crestere fabuloase. Coreea de Sud ramane in topul acestora, cu un numar dublu de linii DSL la suta de locuitori fata de cea de-a doua clasata, Hong Kong. Dintre tarile europene, doar Suedia si-a pastrat pozitia, celelalte tari (Danemarca, Germania, Finlanda, Belgia) urcand puternic in top.