Stiglitz a apreciat că dacă Europa ar intra în recesiune cel mai probabil aceasta va fi una relativ minoră, însă o stagnare persistentă ar putea pune zona unică în pericol pentru un deceniu pierdut.

'Pentru mine, problema nu este că ţările din zona euro înregistrează o creştere foarte mică sau chiar una negativă, problema reală este că nu sunt unde ar trebui să fie', a spus Stiglitz, profesor de economie la Universitatea Columbia.

 

În plus, Stiglitz susţine că austeritatea este remediul greşit pentru repararea economiei zonei euro.

'Liderii europeni au supraestimat în mod constant starea economiei. Din păcate, liderii europeni, în special Germania, nu par să recunoască faptul că austeritatea este unul din motivele pentru care Europa are performanţe atât de slabe', a spus Stiglitz.

În ceea ce priveşte economia americană, Stiglitz s-a declarat îngrijorat de performanţele mediocre înregistrate de prima economie a lumii, mai ales având în vedere veştile pozitive venite din sectorul gazelor naturale şi din sectorul high-tech. În plus, aprecierea dolarului ar putea să fie o veste proastă pentru economia american, deoarece ar constitui un dezavantaj pentru exportatori.

Întrebat dacă prima economie a lumii este suficient de puternică pentru a justifica o majorare a dobânzilor la mijlocul lui 2015, Stiglitz a răspuns: 'Cu siguranţă, nu'.

Politica monetară relaxată nu este răspunsul la problemele economiilor americane şi europene, a spus Joseph Stiglitz.

'Ceea ce avem nevoie sunt stimulentele fiscale', a apreciat laureatul premiului Nobel pentru economie. AGERPRES