Conform Sterling Resources, compania Midia a contractat platforma de foraj de tip cantilever GSP Jupiter pentru forajul a două sonde, estimat să înceapă la jumătatea lunii septembrie, după finalizarea programului de foraj din Turcia al companiei TPAO. Programul prevede forajul sondei „Ioana” în ape cu adâncimea de 93 metri, având ca obiectiv cercetarea colectorului Ponţian mediu, cu o adâncime totală estimată la 1.600 de metri. După forajul sondei „Ioana”, platforma se va deplasa spre nord pentru forajul sondei „Eugenia”, în ape cu adâncimea de 55 de metri, având ca obiectiv cercetarea colectoarelor Oligocene clasice, Eocene şi Senoniene, cu o adâncime totală estimată la 2.300 de metri.
„Forajul sondelor «Ioana» şi «Eugenia» reia eforturile consorţiului, ca urmare a rezolvării pe cale amiabilă a unor probleme pe care Sterling le-a avut cu statul român, pentru explorarea proactivă a acestei concesiuni de mare perspectivă. În cazul în care sonda «Ioana» se dovedeşte de succes, acesta ar spori considerabil obiectivul Sterling de a realiza în Perimetrul Midia un centru mai amplu de gaze, care include deja descoperirile «Ana» şi «Doina». «Eugenia», pe de altă parte, reprezintă prima sondă de explorare care va fi forată în Perimetrul Pelican,” a declarat Mark Beacom, vice-preşedinte şi director general pentru operaţiunile Sterling din România.
Sterling este operatorul Perimetrelor Midia şi Pelican situate în largul Mării Negre aparţinând României şi deţine o cotă de participare de 65%. În urma evaluarii de la sfârşitul anului 2011 a activelor offshore din România, RPS Energy a finalizat evaluarea unor prospecte nou identificate în Perimetrele Pelican şi Midia, ceea ce reprezintă o adăugire semnificativă pentru portofoliul de explorare din România.