"I-am confirmat domnului prim-ministru că suntem gata (…) să începem să lucrăm la deschiderea unei filiale a Fondului de Garantare şi Creditare a Întreprinderilor Mici şi Mijlocii din România, deci care să-şi deschidă o filială în Republica Moldova, pentru a finanţa proiectele IMM-urilor. (…) Suntem pregătiţi să studiem inclusiv această creare a unui fond de garantare pentru investiţii şi nu doar investiţii româneşti, ci şi joint venture între companii româneşti şi companii din Republica Moldova pentru a investi în Republica Moldova", a spus Dacian Cioloş, într-o conferinţă de presă comună cu Pavel Filip, la Chişinău. 

Cioloş a susţinut că este importantă stimularea investiţiilor româneşti în Republica Moldova. 

"Republica Moldova are acest acord de asociere cu Uniunea Europeană, care include şi un acord de liber schimb, deci există perspective pentru o prezenţă mai intensă a Republicii Moldova pe piaţa românească, deci şi pe piaţa europeană. România este principalul partener comercial al Republicii Moldova şi cred că avem ingredientele necesare, în măsura în care reformele continuă în Republica Moldova pentru a îmbunătăţi mediul de afaceri, să încurajăm şi investitori români, atât companii de stat puternice, care sunt pe cale de a deveni actori regionali în Uniunea Europeană, cât şi investitori privaţi. Şi aici există deja acorduri, protocoale de cooperare între Transgaz şi partenerul moldovean, între Transelectrica din România şi partenerul moldovean", a amintit Cioloş. 

El a precizat că aceste companii sunt pregătite să studieze inclusiv posibilitatea de a investi în Republica Moldova. "Şi aceste interconectări la care lucrăm împreună să poată să-şi găsească mai uşor nu numai surse de finanţare pentru a le realiza, pentru a continua construcţia gazoductului Iaşi-Ungheni, să-l ducem până la Chişinău, dar să şi putem transporta gaz apoi. Deci Transgazul este gata să investească în măsura în care există o abordare constructivă şi din partea Republicii Moldova şi la fel Transelectrica. (…) Lucrăm şi la interconectări în domeniul transportului energiei electrice", a informat Cioloş. 

Potrivit premierului, există şi o bancă importantă din România care este gata să investească în Republica Moldova. 

SURSA: Agerpres