'Guvernul a aprobat, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, unele măsuri pentru susţinerea operatorilor economici din domeniul audiovizual care produc şi difuzează emisiuni cu specific de informare, educare şi cultural de interes public. În acest scop, Guvernul a decis că operatorii economici din domeniul audiovizual pot beneficia de finanţare în baza unei scheme de ajutor de stat al cărui buget va fi în sumă de 67,5 milioane de lei, respectiv echivalentul a 15 milioane de euro, cu posibilitatea suplimentării acestuia. Perioada de valabilitate a schemei de ajutor de stat este 1 iulie 2015 – 31 decembrie 2016, însă va putea fi prelungită', se menţionează în comunicat. 

Conform MSI, schema de ajutor de stat se va elabora în conformitate cu legislaţia europeană în materie de ajutor de stat şi va fi aprobată prin Hotărâre de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numărul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum şi procedura de acordare şi monitorizare. 

Decizia Executivului survine la o săptămână după ce ministrul pentru Societatea Informaţională, Sorin Grindeanu, anunţa că ministerul de resort a propus scăderea la 9% a Taxei pe Valoare Adăugată /TVA/ pentru toţi distribuitorii de servicii de televiziune, fie prin cablu, fie prin satelit, precum şi constituirea unui fond de 5% pentru încurajarea programelor culturale, educative şi informative. 

'Vom propune scăderea TVA la 9% pentru toţi distribuitorii de servicii de televiziune din România, fie că vorbim de cablişti, fie că vorbim despre cei care distribuie prin satelit. În privinţa celor care emit programe de televiziune prin Internet, se mai poartă discuţii. Scăderea la 9% a TVA vizează numai operatorii de televiziune, nu şi pe cei care oferă servicii de date. De asemenea, propunem constituirea acelui fond de 5% pentru încurajarea programelor culturale, educative şi informative. Am trimis această informare către CNA, astăzi. Propunerea cu constituirea fondului îi vizează pe cei la care urmărim scăderea la 9% a TVA', a afirmat Grindeanu. 

Propunerea înfiinţării Fondului audiovizual a fost, însă, contestată de către distribuitorii de programe TV, aceştia afirmând că ei nu au fost consultaţi cu privire la acest demers. În plus, aceştia consideră că instituirea unei taxe care să alimenteze un fond nu este potrivită atât timp cât nu se cunosc criteriile pe baza cărora se va face repartizarea ulterioară a sumelor către televiziuni. 

Miercuri, surse ministeriale au precizat că autorităţile au în plan amânarea înfiinţării Fondului audiovizual, prin care care distribuitorii de servicii TV din România ar fi trebuit să contribuie cu 5% din totalul veniturilor pentru a veni în sprijinul pieţei media. 

'Momentan, se poartă discuţii pe tema înfiinţării Fondului audiovizual şi, mai mult ca sigur, acesta va fi amânat pentru o perioadă. S-au făcut calculele necesare, dar mai sunt de lămurit probleme legate de distribuirea sumei colectate în fiecare an de la operatori. În ceea ce priveşte ideea de a reduce TVA la 9% pentru serviciile de televiziune oferite de distribuitorii din România, nu există informaţii conform cărora măsura s-ar aplica de luna viitoare. Sunt discuţii şi aici', au precizat sursele. 

La jumătatea lunii aprilie 2015, Valentin Jucan, membru în Consiliul Naţional al Audiovizualului, atrăgea atenţia asupra situaţiei financiare a televiziunilor, într-o scrisoare deschisă adresată preşedintelui Klaus Iohannis şi premierului Victor Ponta, şi propunea instituirea unui Fond audiovizual. 

Proiectul arată că Fondul audiovizual se constituie prin colectarea, anuală, a unei contribuţii de 5% din veniturile realizate de distribuitorii care retransmit servicii de programe de televiziune prin reţele de comunicaţii electronice, precum şi din taxele percepute de Consiliu pentru eliberarea licenţelor audiovizuale, prelungirea valabilităţii licenţelor audiovizuale şi eliberarea avizelor de retransmisie.

AGERPRES


Te-ar putea interesa și: