Fondurile alocate fiecărei regiuni ‘sunt menţinute sau majorate faţă de ultimul exerciţiu’ fiscal, a subliniat Ministerul Muncii într-un comunicat, la finalul Consiliului de miniştri. Ele sunt destinate în primul rând ‘realizării de programe pentru forţa de muncă, de modalităţi de inserţie socio-profesională şi de cursuri de formare pentru muncitori şi şomeri’, a explicat ministerul.

Guvernul are în vedere de asemenea ‘vărsarea de fonduri destinate modernizării şi ameliorării’ serviciilor publice pentru ocuparea forţei de muncă.

Şeful guvernului spaniol, José Luis Rodriguez Zapatero, a anunţat vara trecută ‘o reformă profundă a politicilor active pentru ocuparea forţei de muncă, pentru a creşte capacitatea acestora de a împăca cererea cu oferta’.

Din vara lui 2007, când a atins pragul istoric de 7,95% din populaţia activă a ţării, rata şomajului în Spania a crescut constant. La finalul lui 2010, ea se afla la 20,33%, dublul mediei europene, un record în rândul ţărilor industrializate, şi cel mai înalt nivel din 1997.

Politicile active privind locurile de muncă desemnează măsuri pentru a ajuta şomerii să-şi găsească un loc de muncă, prin oferte, cursuri de formare, în opoziţie cu politicile pasive, bazate de alocaţii.

Conform OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică), în 2008 Spania a investit în aceste politici 0,73% din PIB , faţă de 0,81% din PIB în Franţa şi Germania, şi 0,99% în Suedia.
SURSA: Agerpres