Obiectivul României privind finanţarea externă se ridică la 4,5 miliarde de euro şi, pe lângă eurobonduri, va fi accesată finanţare disponibilă de la instituţiile financiare internaţionale în valoare de aproximativ 1,5 miliarde de euro. În primul trimestru din 2016 ar urma să fie emise obligaţiuni locale în valoare de 14-16 miliarde de lei, a anunţat joi MFP.

Anul acesta, România a obţinut două miliarde de dolari din vânzarea de eurobonduri pe 10 şi 20 de ani şi 36,4 miliarde de lei din obligaţiuni interne.

România beneficiază de un rating 'Baa3' din partea Moody's şi de un calificativ 'BBB minus' de la Standard & Poor's şi Fitch.

Împrumuturi, încă din prima lună a anului 2016

MFP a planificat împrumuturi de 4,56 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna ianuarie 2016, din care 4,2 miliarde de lei prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 360 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.

Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, una valoare de 800 de milioane de lei, pe 18 ianuarie, şi o alta, de 1 miliard de lei, pe 25 ianuarie.

De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 2,4 miliarde de lei, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni.