'Volumul de ajutor suplimentar necesar pentru a înlocui la maxim cantitatea de produse puse sub embargo se ridică, dacă e să vorbim de măsuri urgente, la câteva zeci de miliarde de ruble', a declarat Nikolai Fiodorov la postul public de televiziune Rossia 24.

Potrivit lui Fiodorov, 'există de asemenea măsuri pe termen mediu', iar 'pentru anul viitor şi anii următori se poate vorbi despre aproximativ o sută de miliarde de ruble (2,1 miliarde de euro)'.

Rusia a decretat, la începutul lui august, un embargo asupra celor mai multe produse alimentare exportate de ţări care au sancţionat-o ca urmare a crizei ucrainene, în mod concret SUA, ţările UE, Norvegia, Canada şi Australia.

Pentru anumite produse, precum carnea de porc, peştele şi fructele, importurile reprezentau circa 30% din consumul pe teritoriul rus. Nu s-a constatat vreo penurie de amploare, chiar dacă unele produse, precum brânzeturile franţuzeşti şi italiene, ca şi somonul, sunt tot mai rare. Experţii, însă, atenţionează în legătură cu o creştere a preţului şi o scădere a ofertei.

Guvernul rus a declarat că îi va supraveghea îndeaproape pe distribuitori, pentru a evita orice creştere abuzivă de preţuri. Fiodorov a dat asigurări că producătorii agricoli nu şi-au majorat preţurile. Cu toate acestea, guvernul rus a declarat că aceste măsuri, luate pentru un an, ar putea dopa producţia agroalimentară a Rusiei, deja exportator major de cereale.

Însă, analiştii subliniază că va fi nevoie de ani de zile şi de un sprijin public masiv pentru ca majorarea producţiei ruseşti să permită compensarea efectelor embargoului.

Între timp, Moscova caută să crească importurile din alte ţări, în special din America de Sud. Fiodorov a anunţat că există un 'interes considerabil' din partea distribuitorilor ruşi pentru produse din Argentina, în mod concret pentru carne şi fructe.AGERPRES