Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a împrumutat astăzi 460 milioane lei de la bănci, printr-o emisiune de obligaţiuni de stat de tip benchmark pe 57 de luni, la un randament mediu de 2,88% pe an. Valoarea din prospect a emisiunii a fost de 300 de milioane de lei, însă băncile au transmis oferte în valoare totală de 1,048 miliarde lei. Mâine va fi organizată o licitaţie suplimentară prin care statul vrea să atragă încă 45 de milioane lei la randamentul stabilit în licitaţia de luni.

MFP a planificat împrumuturi de 2,555 miliarde de lei de la băncile comerciale în luna iulie, din care 2,3 miliarde de lei prin opt licitaţii de certificate de trezorerie şi obligaţiuni de stat, iar 255 de milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni. Sumele vor fi destinate refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat.

Conform prospectelor de emisiune, MFP va organiza două licitaţii de certificate de trezorerie cu discont, în valoare de 300 de milioane de lei fiecare, pe 9 iunie şi, respectiv, 27 iunie. De asemenea, vor fi organizate şase licitaţii de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 1,7 miliarde de lei, cu scadenţe la trei, cinci, şapte şi zece ani, fiecare fiind urmată, a doua zi, de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni. În 2015, MFP intenţionează să împrumute de pe piaţa internă circa 10 – 12 miliarde lei prin emisiuni de certificate de trezorerie şi 25 – 28 miliarde de lei prin emisiuni de obligaţiuni benchmark.

Sursa: AGERPRES