Ministerul de Finanțe își poate pune în sfârșit în aplicare programul prin care poate atrage, în schimbul unei prime anuale oferite și a unei dobânzi, sume substanțiale de bani de la cei care vor să deschidă la stat un cont de economii pentru copiii lor.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat miercuri legea de aprobare a OUG 104/2018 privind implementarea programului guvernamental ”gROwthContul individual de economii Junior Centenar”.

De menționat că șeful statului a trimis, la finalul lunii aprilie, o sesizare de neconstituţionalitate în cazul acestui act normativ. Însă, pe 5 iunie, Curtea Constituțională a României – CCR a respins, ca neîntemeiată, această sesizare.

Legea are ca obiect legiferarea unui tip special de cont de investiţii – Contul individual de economii ”Junior Centenar”, titularul contului fiind orice copil care îndeplineşte cumulativ mai multe condiţii.

Astfel, titularii de cont beneficiază de o primă de stat în valoare de 600 lei anual până la împlinirea vârstei de 18 ani, cu condiţia ca suma depusă în cont în anul respectiv să fie de minimum 1.200 lei.

La soldul contului se aplică o rată de dobândă al cărei nivel se stabileşte la 3% pe an. De acest program vor beneficia şi copiii ocrotiţi prin serviciile publice şi private specializate pentru protecţia copilului, depunerea anuală minimă de 1.200 lei fiind efectuată din bugetul Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale.