Statele Federate ale Microneziei este o ţară insulară din Oceanul Pacific la nord de Papua Noua Guinee. Statul este un stat suveran, în asociere liberă cu Statele Unite ale Americii. Anterior, teritoriul a făcut parte din Teritoriul sub tutelă al Insulelor din Pacific, un teritoriu sub tutelă al Naţiunilor Unite administrat de Statele Unite. Constituţia statului a fost adoptată în 1979 iar independenţa a fost acordată în 1986.

Începând cu data de 20 septembrie 2016 se aplică provizoriu prevederile Acordului între Uniunea Europeană şi Statele Federative ale Microneziei privind exonerarea de obligaţia de a deţine viză de scurtă şedere. 

Conform prevederilor acestui acord, cetăţenii Uniunii Europene care deţin un paşaport valabil simplu, diplomatic, de serviciu, oficial sau special emis de un stat membru pot intra şi rămâne fără viză pe teritoriul Microneziei pentru o perioadă maximă de 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile. Cetăţenii români care călătoresc în acest stat cu un paşaport simplu temporar trebuie să se asigure că acesta este valabil cel puţin şase luni.

Siguranţă şi criminalitate

În Micronesia pedeapsa cu moartea a fost abolită în anul 1986 prin Constituţie. Există sancţiuni severe pentru toate infracţiunile legate de droguri.În Micronesia nivelul de criminalitate este scăzut.Cu toate acestea, au fost raportate cazuri de infracţiuni minore împotriva străinilor, inclusiv spargeri şi furturi non-violente, motiv pentru care se recomandă precauţie.

 Chiar dacă nu există un orar de călătorie pentru autobuze, unele sunt disponibile spre închiriere.Serviciul de taxi este disponibil în întreg statul şi este accesibil.În marile oraşe sunt disponibile autoturisme spre închiriere. Cu toate acestea, este necesar să deţineţi un permis de conducere naţional sau internaţional.Moneda oficială a Micronesiei este dolarul american (USD).Există multe bănci SUA asigurate care operează în Micronesia. Cele mai multe cărţi de credit sunt acceptate.Fiecare aeroport din insulă are proprii ofiţeri din cadrul Biroului Vamal şi din cadrul Biroului de Imigrări.Dacă intenţionaţi să vizitaţi mai multe insule în timpul unei călătorii, va trebui să treceţi prin puncte de control şi vamă la fiecare oprire şi să completaţi documentele necesare.

Vaccinarea nu este necesară, cu excepţia cazului în care călătorul provine dintr-o zonă infectată.Plantele şi animalele trebuie să aibă aprobare prealabilă înainte de intrarea în Micronesia, iar animalele trebuie să fie în carantină. Importul de substanţe sau arme este strict interzisă.