Potrivit unui comunicat al Ministerului Mediului, cele 196 de state participante la cea de-a XXI-a Conferinţă a Părţilor (COP 21) la Convenţia-cadru a Organizaţiei Naţiunilor Unite asupra schimbărilor climatice (UNFCCC) au adoptat sâmbătă, 12 decembrie 2015, Acordul de la Paris sub UNFCCC.

Documentul stabileşte un set de reguli ambiţioase şi obligatorii din punct de vedere juridic, în domeniul schimbărilor climatice, inclusiv reduceri cuantificabile ale emisiilor de gaze cu efect de seră.

'Printre elementele cheie ale Acordului de la Paris se numără operaţionalizarea obiectivului pe termen lung de a limita creşterea temperaturii medii globale sub 2 grade Celsius. În acelaşi timp, statele Părţi vor depune eforturi pentru a limita creşterea temperaturii medii globale la 1,5 grade Celsius', se precizează în comunicatul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor.

Un alt element important al Acordului semnat la Paris se referă la stabilirea unei viziuni de transformare care să permită dezvoltarea de economii cu emisii reduse de carbon, în contextul unei dezvoltări durabile şi de eradicare a sărăciei. De asemenea, a fost stabilit un ciclu de revizuire a angajamentelor la fiecare 5 ani şi un proces de evaluare la nivel global a progresului înregistrat, în atingerea obiectivelor asumate.

Potrivit Ministerului Mediului, alte prevederi importante se referă la responsabilităţi clare de monitorizare şi raportare, dar şi un angajament al statelor dezvoltate de a mobiliza surse de finanţare pentru statele în curs de dezvoltare, transferul de tehnologie şi creşterea capacităţii acestor state de a se adapta la schimbarea climei.

'Suntem foarte mulţumiţi de acest acord. Este o realizare cu adevărat istorică. Comunitatea internaţională a arătat că, în ciuda tuturor diferenţelor, se poate uni şi trece peste orice obstacol, pentru a îndeplini un obiectiv comun, acela de a asigura viitorul Planetei. Este clar că acest acord, în forma în care a fost adoptat, demonstrează că tranziţia către o economie cu emisii reduse de carbon este inevitabilă. Vorbim despre un document istoric, global, durabil, dinamic şi pe care foarte mulţi l-au considerat imposibil de adoptat', a declarat ministrul român al Mediului, Cristiana Paşca Palmer, care a condus delegaţia României la lucrările COP21.

Comisarul european pentru Climă, Miguel Arias Cańete, a subliniat că Acordul de la Paris este o victorie a întregii Uniuni Europene şi demonstrează că Europa este puternică, unită, ambiţioasă şi vorbeşte cu o singură voce. 'Asta a reprezentat forţa noastră în cadrul negocierilor. Astăzi am obţinut ceea ce ne-am propus', le-a transmis comisarul Cańete miniştrilor Mediului din UE.

În ultima parte a negocierilor, a fost stabilită o coaliţie ad-hoc a statelor ambiţioase, din care fac parte peste 100 de ţări, printre care SUA, toate statele membre ale UE, Canada, Norvegia, Australia, Mexic, Brazilia şi 79 de state din Africa, zona Pacificului şi Caraibelor.

'România a îndeplinit un rol cheie pe parcursul negocierilor, ministrul Cristiana Paşca Palmer fiind desemnată să reprezinte UE în cadrul negocierilor privind adaptarea la schimbările climatice', se precizează în comunicatul citat.

COP 21 s-a desfăşurat la Paris, în perioada 30 noiembrie – 12 decembrie 2015.

SURSA: Agerpres