Există state care, în ciuda prosperităţii economice de care se bucură, se îndreaptă către bule imobiliare, asemănătoare celei din Statele Unite ale Americii. Cele mai recente îngrijorări planează asupra Chinei şi Elveţiei.

Un studiu realizat de institutul BAK arată faptul că Elveţia ar putea fi expusă unei viitoare crize imobiliare, mai mulţi indicatori economici arătând acest lucru.  

Reţeta creării acestei bule este aceeaşi ca şi în Statele Unite: creditul facil apărut în urma unei dobânzi mici de referinţă şi a concurenţei dintre bănci.

În cazul în care dobânda va creşte în mod sensibil, pe viitor oamenii nu vor mai putea să-şi ramburseze împrumuturile, ceea ce va duce la explodarea sistemului financiar elveţian.

În ceea ce priveşte China,  economia acesteia dă tot mai multe semne de oboseală. Ritmul de creştere se reduce, iar consumul scade.

China cumpără mai mult decât e nevoie

Din nefericire, tot mai mulţi analişti vorbesc despre o iminentă explozie a balonului umflat ani de-a rândul de ritmul infernal de creştere a economiei din marele stat asiatic.

„Se văd deja primele semne de recul ale pieţei imobiliare şi asta va afecta în curând sistemul bancar“, spune Kenneth Rogoff, profesor la Harvard şi fost economist-şef al Fondului Monetar Internaţional.

Până şi Xu Shaoshi, unul dintre membrii cabinetului de la Beijing, se teme de o apropiată corecţie severă pe piaţa imobiliară. Poate chiar în al treilea trimestru al acestui an. Cu toate acestea, oficialul chinez consideră că situaţia nu va semăna nici pe departe cu ceea ce au trăit americanii în ultimii ani.

“Chinezii cumpără mai multe active imobiliare decât au nevoie. Ei speculează”, spune şeful celui mai mare fond de investiţii german, DWS, atrăgând atenţia asupra posibilităţii apariţiei unor vânzări masive. Şeful fondului este îngrijorat, în principal, de piaţa imobiliară chineză.

De asemenea, Nouriel Roubini spune: Chinezii au construit enorm. Numai că acum au blocuri goale, aeroporturi pustii şi autostrăzi către nicăieri. Toate aceste proiecte duc la investiţii neperformante.