Șeful DSU a declarat azi că există o creștere a numărului pacienților în terapie intensivă și că este necesară luarea unor măsuri rapide. Tot acesta a mai declarat că va fi obligatorie purtarea măștilor de protecție în transportul în comun și în magazine.

„În ședința CNSU a fost propusă prelungirea stării de alertă timp de 30 de zile, pe întreg teritoriul țării, începând cu 17 iunie. Există motive pentru care am făcut acest lucru, pentru că, după o analiză amănunțită a situației actuale, în pofida faptului că avem o pantă descendentă, totuși există semne că situația poate oricând să se deterioreze și să avem cel puțin focare serioase sau să avem o situație mai grea în următoarea perioadă dacă nu se respectă măsurile compensatorii care au fost deja menționate.

Purtatul măștilor, distanțarea fizică, triajul la intrarea în spații închise, purtarea măștilor în transportul în comun. Toate astea sunt extrem de necesare pentru păstrarea unui control asupra situației la acest moment și pentru păstrarea unei curbe descendente. Am văzut în ultima perioadă creșteri de peste 300 de cazuri în 24 de ore, și la un procent din testări care a ajuns până și la 5% din totalul testărilor efectuate”, a declarat Raed Arafat.

Ce spune despre măsurile impuse

Acesta a mai spus că mai multe puncte de frontieră vor fi redeschise: Negru-Vodă (județul constanța), Turnu-Măgurele (județul Teleorman), Sighetul Marmației (județul Maramureș), Rădăuți, Prut (județul Botoșani), Oancea (județul Galați), Jimbolia (județul Timiș).

În plus, acesta a mai spus că este imposibil ca toate măsurile să fie relaxate instant. Șeful DSU a spus că există un risc mai mare dacă măsurile vor fi relaxate în același timp.

”Nu putem relaxa totul dintr-o dată. Toată lumea vrea ca totul să fie relaxat. Este imposibil. Nu poți să spui că revii la normalitate. Toată lumea ia măsurile treptat. Asta ar însemna că mai mulți oameni vor fi expuși. Risc 0 nu există. ce nu s-a relaxat acum, se va relua în următoarea perioadă. Dacă se respectă măsurile șanse să relaxăm este mult mai mare. Nu vrem să luăm iar măsuri de restricție.”,a declarat azi Arafat.

Întrebat ce se va întâmpla cu prelungirea stării de alertă dacă social-democrații nu vor vota prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, Raed Arafat a declarat că va aștepta să vadă ce se va întâmpla și că nu va specula.

 

Sursă foto: INQUAM Photos/Octav Ganea