Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis, vineri, o nouă avertizare Cod portocaliu de inundaţii, valabilă pe râuri din judeţele Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi.

Conform prognozei, până la ora 17:00, se vor înregistra scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, viituri rapide, cu posibile efecte severe de inundaţii locale şi creşteri importante de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale Cotelor de Inundaţie pe râurile mici din bazinul hidrografic Bârlad – afluenţii de dreapta aferenţi sectorului aval S.H. Negreşti, judeţele Vaslui, Bacău, Vrancea şi Galaţi.

Fenomenele hidrologice periculoase se pot produce cu probabilitate şi intensitate mai mare pe unele râuri din bazinele hidrografice: Racova, Tutova – bazin superior, Berheci – bazin superior.

În funcţie de evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, INHGA va actualiza prognoza.

Știre inițială

Având în vedere precipitațiile abundente din ultima perioadă, hidrologii au emis un semnal de alarmă cu privire la producerea de scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie, și viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale.

În plus, pe râuri din Iași, Neamț, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați, vor avea loc creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de inundație.

Un risc major există pentru răurile din bazinele hidrografice: afluenții Bârladului aferenți sectorului aval confluență cu râul Berheci și pe unele râuri din bazinele hidrografice: Siret –afluenţii mici aval confluenţă Bistriţa – amonte ac. Bereşti, Tazlău – afluenţii aferenţi sectorului aval confluenţă Tazlăul Sărat.

Avertizările cod portocaliu de inundaţii sunt valabile până la ora 15.00.

Râuri din județele Bacău, Vrancea, Suceava, Neamț și Iași, sunt sub cod galben de inundații până la ora 14:00, în timp ce, râuri din Neamț, Iași, Vaslui, Bacău, Vrancea și Galați, până la ora 16:00.