Procurorul general al statului Ohio a dat în judecată agenţiile de rating Standard &Poor’s, Fitch şi Moody’s, acuzându-le şi-au îndeplinit una din principalele responsabiltăţi: să furnizeze ratinguri precise pentru diferite instrumente de investiţii.

„Agenţiile de rating au făcut evaluări spectaculoase ale emisiunilor de obligaţiuni care aveau în spate credite ipotecare, fiind motivate, în parte, de comisioanele pe care le primeau de la emitenţi pentru a le evalua titlurile”, arată într-o declaraţie Richard Cordray, procurorul general al statului Ohio. Plângerea a fost depusă în numele unor fonduri de pensii din Ohio – al politiştilor şi al pompierilor –  care, potrivit lui Cordray au înregistrat pierderi suplimentare de 457 de milioane de dolari din cauza ratingurilor neadecvate.

 

Fondurile de pensii în numele cărora s-a depus plângerea au cumpărat titluri ipotecare securitizate în perioada 2004-2008, interval în care acestea aveau ratinguri maxime: AAA.

 

Reprezentanţii McGraw-Hill, compania mamă a Standard&Poor’s, susţin că modul în care sunt acordate ratingurile a făcut déjà obiectul unei investigaţii coordonate de SEC (Comisia care supraveghează bursele din SUA) şi că nu s-a găsit nicio legătură între metodologia de elaborare a ratingurilor şi practici de creştere a cotei de piaţă a companiei.

 

Purtătorul de cuvând al Fitch n-a vrut să comenteze pe această temă, cel al Moody’s a declarat că procurorul general al Ohio caută să arunce asupra cuiva vina pentru pierderile din investiţii.

 

Sursa: Bloomberg