„În Uniunea Europeană deja se vorbește despre o decarbonizare completă (n.n.- renunțarea la producția de energie pe bază de cărbune) până în anul 2050. Iar răspunsul la decarbonizare trebuie să fie electrificarea. Va trebui să avem, în cel mai soft scenariu, un grad de electrificare de 38%, față de 22% cât este în prezent”, a spus Cătălin Stancu.

Potrivit directorului general al Electrica SA, după alte scenarii, gradul de electrificare va trebui să ajungă la 60%. “Vă dau un exemplu: acum, în transporturi, electrificarea este de 1% – va trebui să ajungă la 40%. Pentru a atinge aceste ținte, nivelul de investiții necesare este remarcabil, numai înlocuirea rețelelor care au durata de funcționare depășită este de 10 miliarde de euro”, a spus Cătălin Stancu.

O altă țintă europeană, numită „clean energy package”, prevede reducerea la 40% a emisiilor de noxe și realizarea unei medii de 27% a eficienței energetice, a mai spus oficialul. „Toate aceste ținte trebuie atinse în condiții de suportabilitate a prețurilor la nivelul consumatorului și de siguranță și continuitate în alimentarea cu energie”, a precizat Cătălin Stancu.

Forumul Regional Energetic, organizat de Comitetul Național Român al Consiliului Mondial al Energiei, se desfășoară în perioada 10-14 iunie la Costinești.

Grupul Electrica este un jucător-cheie pe piața de distribuție și furnizare a energiei electrice din România, precum și unul dintre cei mai importanți jucători din sectorul serviciilor energetice. Grupul Electrica oferă servicii la peste 3,6 milioane de clienți și are o arie de cuprindere națională – cu  organizare în trei zone pentru distribuția energiei electrice: Transilvania Nord, Transilvania Sud, Muntenia Nord, și pe cuprinsul întregii țări pentru funizarea energiei electrice și pentru întreținere și servicii energetice.

Din iulie 2014, Electrica este o companie cu capital majoritar privat, listată pe bursele de valori din București și Londra. Electrica este singura companie românească listată din domeniul distribuției și furnizării energiei electrice din România.