Numite şi Bursele Robert Schuman, se desfăşoară de două ori pe an, câte cinci luni fiecare şi pot fi Stagii cu opţiune jurnalism (pentru cei care doresc să lucreze în relaţiile cu media) şi Stagii cu opţiune generală (pentru toate celelalte specializări).

În această perioadă se derulează procesul de transmitere a aplicaţiilor pentru stagiile plătite care încep la 1 martie 2013. Aplicaţiile se depun online până la data de 15 octombrie, prin completarea unui formular care se găseşte pe site-ul Parlamentului European.

"Este o excelentă ocazie pentru tinerii foarte bine pregătiţi din România, care doresc să îşi înceapă sau să îşi continue activitatea profesională în străinătate, într-o instituţie europeană. Stagiile sunt plătite cu aproximativ 1.200 de euro pe lună, asigurarea medicală este inclusă, iar transportul din localitatea de reşedinţă către Bruxelles sau Luxembourg şi înapoi este decontat", subliniază pe site-ul său europarlamentarul român Petru Luhan (PDL), potrivit unui comunicat de presă.

În fiecare dintre cele două perioade aplică peste 4.000 de tineri din toată Uniunea Europeană, dar şi din statele candidate. În final, sunt selectaţi între 120 şi 150 de stagiari, cu pregătire solidă, care vin la Bruxelles şi Luxembourg pentru a lucra în slujba cetăţenilor UE.

"Din păcate, în România nu se promovează intens toate oportunităţile de a lucra în instituţiile europene, cu atât mai mult cu cât tinerii români au potenţial pentru a fi acceptaţi, întrucât vorbesc fluent limbi străine de circulaţie şi se implică în proiecte de educaţie nonformală, care le oferă plusvaloare. Ca o mândrie pentru noi, stagiarii români sunt printre cei mai numeroşi în rândul celor selectaţi, fiind depăşiţi doar de italieni şi spanioli", mai menţionează Petru Luhan pe site-ul său.

Petru Luhan consideră că, odată în Parlamentul European, se pot ivi noi şanse, în sensul că tinerii pot aplica pentru concursurile de selectare a personalului european (concursuri EPSO), dar şi pentru posturi de stagiari sau asistenţi în cadrul cabinetelor de europarlamentari şi al grupurilor politice.
Sursa: Agerpres