Marii investitori, bancile, dar si sportivii, cooperatia agricola sau mostenitorii de imobile vor pierde de anul viitor facilitati pe care statul le acorda de ani de zile.

Guvernul nu va mai putea folosi multa vreme o parte din metodele prin care incerca sa ajute anumite activitati sau sa incurajeze investitiile importante. Nici un tratament fiscal special, de care beneficiaza doar o categorie de contribuabili si la care altele nu au acces, nu este acceptat in Uniunea Europeana si va trebui sa dispara.


Potrivit ultimei variante a Programului Economic de Preaderare (PEP), chiar din 2006, cu un an inaintea integrarii, vor fi eliminate mai multe facilatati fiscale si scutiri de taxe. Beneficiarii care isi vor lua la revedere de la acestea sunt din zone dintre cele mai diferite.


Pentru a incuraja retehnologizarea, statul a permis pana acum ca pentru importurile de utilaje si echipamente sa nu se plateasca taxe vamale. Conditia: acestea sa se realizeze in cadrul unor investitii directe mai mari de un milion de dolari, cu impact semnificativ in economie. De anul viitor, facilitatea nu va mai fi acordata. Afectate vor fi acele companii care importa utilaje si echipamente din Statele Unite sau din alte tari decat din statele membre UE, pe relatia cu cele din urma neplatindu-se, oricum, taxe vamale.


si bancile vor pierde, in 2006, posibilitatea de a deduce, la calculul profitului impozabil, anumite categorii de rezerve specifice fata de alte categorii de contribuabili. Intre Asociatia Romana a Bancilor (ARB) si Ministerul Finantelor s-au purtat, in timp, mai multe negocieri pe aceasta tema, iar presedintele ARB, Radu Gratian Ghetea, a aratat ca activitatea bancara are particularitati care impun constituirea anumitor rezerve pentru care este necesara deductibilitea. Vizate de restrangerea categoriilor de rezerve deductibile sunt si societatile de asigurari si reasigurari, companiile de credit ipotecar si celelalte societati de creditare autorizate.


Victima a eliminarii facilitatilor de care beneficiau pana acum vor mai cadea, anul viitor, si alte importuri. Astfel, nu vor mai fi scutite de taxe vamale nici echipamentele si materialele sportive sau aparatele destinate salilor in care se pregatesc sportivii ce participa la diverse competitii.
Vestile nu sunt foarte bune nici pentru cei care mostenesc o casa sau un teren. Pana acum, daca imobilul respectiv era vandut, castigul obtinut nu se impozita. De anul viitor, statul isi va lua partea la fel ca in cazul altor tranzactii imobiliare.


Tot prin Programul Economic de Preaderare, Romania se angajeaza sa elimine si facilitati fiscale cuprinse in acte normative speciale, cum sunt cele prin care Guvernul a sprijinit pana acum activitatea din cooperatia agricola.