Conform proiectului, ar urma să fie încheiat şi un protocol de colaborare între cele două părţi, astfel încât Biserica va sprijini prin toate mijloacele de care dispune activităţile cu caracter cultural organizate de Consiliul Local, având ca obiect punerea în valoare a patrimoniului cultural. 

"Biserica va menţiona public şi consecvent numele Sectorului 1 al Municipiului Bucureşti şi al Consiliului Local al Sectorului 1 ca partener principal în faţa celorlalţi finanţatori publici din România şi nu numai. Această menţionare va continua şi după darea în funcţiune a obiectivului", prevede protocolul, care ar urma să fie încheiat pe o perioadă de un an, putând fi prelungit, cu acordul ambelor părţi, în funcţie durata lucrărilor finanţate. 

De asemenea, Consiliul ar urma să acorde în mod eşalonat sumele de bani, pe baza documentelor justificative prezentate de Biserică. 

"Verificarea deconturilor justificative ale lucrărilor de execuţie se va face de către Direcţia Investiţii şi Direcţia Management Economic din cadrul aparatului de specialitate al Primarului sectorului 1, potrivit competenţelor", reiese din proiectul de hotărâre. 

În raportul de specialitate se arată că prin HG 1273/2005 s-a aprobat Programul Naţional "Lăcaşurile de cult – centre spirituale ale comunităţii", care prevede realizarea de parteneriate între cultele religioase şi autorităţile administraţiei publice în vederea realizării unor programe de asistenţă socială şi combatere a sărăciei, reabilitarea şi consolidarea clădirilor lăcaşurilor de cult, restaurarea picturilor din lăcaşurile de cult, construirea unor lăcaşuri de cult; 

"Datorită importanţei lui cu totul specială, acest obiectiv (Catedrala Mântuirii Neamului, n.r.) a fost inclus în Programul naţional "România 100", pentru aniversarea la 1 decembrie 2018 a 100 de ani de la crearea statului naţional român modern. (…) Patriarhia Română a făcut mari eforturi şi a luat toate măsurile de impulsionare a lucrărilor pentru finalizarea Catedralei până la această aniversare. În această situaţie, o eventuală nedorită întrerupere a lucrărilor sau încetinire a ritmului lor din cauza finanţării insuficiente ar duce la nefinalizarea obiectivului până în anul 2018", se arată în raportul de specialitate. 

Consiliul Local al sectorului 1 a respins pe 28 iulie proiectul de hotărâre care prevedea acordarea unui sprijin de 10 milioane de lei pentru finanţarea unor lucrări la Catedrala Mântuirii Neamului. 

Pe 29 iulie, Clotilde Armand, consilier local sector 1 din partea Uniunii Salvaţi Bucureştiul, a apreciat ca fiind prea mare suma, menţionând că USB a propus, în şedinţă, alocarea a 2 milioane de lei. Ea a precizat şi că proiectul se va rediscuta, după ce USB s-a abţinut, iar PNL a votat împotrivă. 

Primarul sectorului 1, Dan Tudorache, a explicat că propunerea a aparţinut PSD, în urma unei solicitări a patriarhului Daniel către toate primăriile de sector. Tudorache a arătat de ce nu a fost acceptată propunerea USB de a oferi acum 2 milioane de lei. 

"Ori facem dezbaterile, că poate cetăţenii nu voiau 2 milioane, voiau 3 sau 3,5 sau 4. Deci, ori de la început consultăm populaţia, ori atunci ce solicită Patriarhia. (…) Mergem şi consultăm populaţia şi stăm 6 luni, 1 an, 2 ani, poate până atunci se va construi catedrala până terminăm noi consultarea", a menţionat primarul. 

AGERPRES