Bolnavii vor simti pe propria piele ritmul in care sunt colectate contributiile la fondul asigurarilor de sanatate. Conducerile spitalelor se vad nevoite sa se intinda exact cat le ajunge plapuma. Internarea se face cu trimitere de la medicul de familie si cu adeverinta de la serviciu ca patronul a platit asigurarile de sanatate, contul unde a varsat banii si stampila de la Camera de Munca. Numai urgentele sunt tratate gratuit, fiind internate 24-48 de ore fara sa se plateasca nimic. Fata de anii anteriori, directorii spitalelor sunt convinsi ca fondurile de care vor dispune in acest an vor fi sensibil diminuate. in cadrul bugetului Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), sumele destinate pentru plata serviciilor medicale spitalicesti au cea mai mare pondere, totalizand 40%, urmate de medicamente, cu 20%. in plus, Ministerul Sanatatii a transferat majoritatea programelor ce trebuiau finantate din propriul buget (de la tratamentul SIDA la tbc sau cancer), catre CNAS. Tot din banii asiguratilor este platita si majorarea TVA cu 8%, in timp ce pentru sumele depuse la Trezorerie se primeste o dobanda de numai 10 la suta pe an.
Clasificare cu stele,
ca la hoteluri
in aceste conditii, casele teritoriale de asigurari se vad nevoite sa impuna conditii din ce in ce mai dure furnizorilor de servicii medicale. Pentru identificarea gaurilor negre din sistemul sanitar se va trece la controlul si evaluarea tuturor spitalelor. „Comisia Nationala de Acreditare a Spitalelor trebuie sa aiba in componenta reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, Colegiului Medicilor din Romania, Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai Asociatiei Spitalelor din Romania. Aceasta comisie va stabili criteriile pe baza carora se va face evaluarea si care vor trebui aprobate printr-o hotarare de Guvern”, precizeaza conf. dr. Sorin Oprescu, presedintele Colegiului Medicilor din Bucuresti. in functie de concluziile elaborate de comisie se va stabili nivelul de clasificare, cu stele, ca la hoteluri, si fondurile cuvenite fiecarui spital. „Comisia va studia personalul, conditiile hoteliere (numar de paturi dintr-o camera, unde este dusul, toaleta etc.), nivelul de dotare cu aparatura performanta”, declara prof. dr. Gabriel Banceanu, directorul spitalului Polizu. Cu alte cuvinte, premiantii vor primi sume mai mari, iar codasilor li se va taia din finantare. Spitalelor care nu vor indeplini criteriile stabilite li se va retrage acreditarea, de catre Comisia Nationala de Acreditare, ceea ce este sinonim cu desfiintarea unitatii respective.
Trecerea la noul sistem, care a intrat in functiune in luna octombrie a anului trecut, este departe de a fi finalizata. Construit in scopul cresterii calitatii actului medical, sistemul s-ar putea sa produca neplaceri pacientilor in perioada de tranzatie. Reducerea cheltuielilor se poate repercuta si asupra lor. Principala noutate o constituie modificarea modului de finantare a spitalelor. Pe baza bugetului convenit in momentul incheierii contractului, casele asigura o cota lunara de 30% din bugetul calculat in functie de activitatea anterioara. Trimestrial, se fac regularizari decontandu-se restul de cheltuieli. „Pana anul trecut, datoriile acumulate de spital erau platite automat la rectificarea bugetului. Acum, casa deconteaza numai cheltuielile ce pot fi justificate. De exemplu, daca am facut datorii de 15 miliarde lei si mi se deconteaza numai opt miliarde, intru in faliment”, afirma directorul unui spital bucurestean. Casa poate sa nu ii dea intreaga suma solicitata, daca nu s-a gospodarit bine. „Cererea de finantare este analizata in functie de anumiti indicatori: durata medie de spitalizare, costul zilnic pe pat, costul zilnic pe pacient, indicele de utilizare a paturilor”, declara prof. dr. Gabriel Banceanu.
Incertitudinea incasarii banilor
i-a determinat deja pe unii furnizori ai spitalelor sa solicite plata imediata a marfurilor livrate. Primele efecte ale controalelor sunt limitarea consumului de medicamente, reactivi etc. in spitale. insa cea mai mare resursa de economii consta in scurtarea perioadelor de spitalizare, criteriu luat deja in calcul de casele de asigurari la acordarea finantarilor.
Alte cai pentru reducerea cheltuielilor constau in diminuarea numarului investigatiilor medicale si a tratamentelor asociate care nu isi au rostul. in acest caz, creste insa responsabilitatea medicilor, care se vor vedea obligati sa incheie polite de asigurare pentru plata eventualelor daune solicitate de bolnavi.
Medicii specialisti
vor castiga mai bine
in prezent, medicii din spitale sunt platiti exact ca inainte. Banii de la CNAS vin per total nevoi spital si in functie de posibilitatile casei, iar medicii sunt platiti dupa grila de salarizare intocmita in anii trecuti de Ministerul Sanatatii: medic rezident, medic specialist, primar, cu vechime. inca nu s-a introdus sistemul de puncte si nu s-au stabilit punctajele pentru manevre, nu s-au facut costurile pe spital, acreditarile spitalelor. „Legea asigurarilor e un lucru bun, care trebuia facut mai demult. Platesti spitalul pe activitate, pe partea hoteliera, pe operatii, pe tratamente. Aceste lucruri trebuie puse la punct de catre CNAS, Colegiul Medicilor si cateva directii din MS”, considera directorul spitalului Polizu. Teoretic, salariul unui medic va creste dupa ce se va introduce plata salariului pe baza punctajului realizat in fiecare luna. in schimb, doctorii care nu acumuleaza un numar minim de puncte isi vor pierde locul de munca. Salariul actual al unui medic primar este 2,4 milioane lei pe luna.