"Secții din spitale au devenit creuzete unde se adună toate lacrimile care cuprind Venezuela în acest moment", a scris Nicholas Casey.

"Mănușile și săpunul au dispărut din unele spitale. Deseori, medicamentele pentru cancer se gasesc numai pe piața neagră. Există atât de puțină energie electrică încât guvernul şi organismele sale funcționează doar două zile pe săptămână, pentru a face economie."

Citand un exemplu terifiant dintr-un spital, Casey scrie că "aparatura de radiologie şi cea pentru dializă nu sunt pe deplin funcționale, pentru că s-au stricat cu mult timp în urmă."

"Și pentru că nu există paturi în spitale", a continuat el, "unii pacienți se află pe podea, în propriile bălţi de sânge. Este o clinică transportată în câmp de luptă într-o țară în care nu există niciun război."

Nicholas Casey a citat, de asemenea, câteva statistici uimitoare, pe care le-a primit dintr-un raport guvernamental furnizat de către parlamentari. Rata de deces in randul copiilor sub vârsta de o lună în spitalele publice sub egida Ministerul Sănătății a crescut la peste 2% în 2015, faţă de 0,02% în 2012 – adică o rată de 100 de ori mai mare în doar ​​trei ani. Iar rata mortalității la naştere în rândul mamelor, în aceleasi spitale, a crescut de aproximativ cinci ori.

Raportul New York Times apare într-un moment în care Venezuela continuă să se lupte cu o criză economică sufocantă. Membrul OPEC ce are cele mai mari rezerve de petrol din lume se bazează foarte mult pe veniturile sale din exporturi. Lucrurile au mers înspre rău după ce prețul petrolului s-a prăbușit în 2014, în special pentru că prețurile mari au finanțat anterior multe dintre programele sociale ale guvernului.

Preşedintele Nicolás Maduro a încercat unele lucruri neortodoxe ca răspuns la catastrofa economică, inclusiv schimbarea fusului orar pentru a face ziua mai favorabilă, cerând femeilor să reducă utilizarea de uscătoare de păr pentru a economisi energie electrică și forțând vacanțele angajaților de la stat. Cel mai recent, Maduro a decretat starea de urgență de 60 de zile din cauza a "ceea ce el a numit un complot prin care cercuri din Venezuela și din Statele Unite să-l submineze", potrivit Reuters.

Cu toate acestea, viitorul economic al țării nu este foarte luminos. Date ale Băncii Centrale sugerează că produsul intern brut din Venezuela s-a contractat cu 5,7% în 2015, iar cifrele Fondului Monetar Internațional sugerează că aceasta se va contracta cu 8% în 2016. Inflația este de așteptat să crească de la un nivel mondial de 275%, în 2015, la un exploziv 720% în 2016, potrivit unei estimări făcute în ianuarie de FMI.

Din cauza acestei inflații incredibil de mari, Venezuela este probabil să fie încă o dată cea mai „nefericită” țară din lume. "Misery Index" adaugă împreună ratele șomajului și inflației unei țări. Cu cât cifra este mai mare, cu atât mai mult "nefericită" o țară.

Mulți economiști și analiști declaraseră anterior că Venezuela se va confrunta cu un an foarte dur.

"Poate că nicio țară din OPEC nu a suferit un astfel de șoc economic sever pe fondul colapsului prețurilor petrolului, aşa cum s-a întâmplat cu Venezuela, a scris în februarie Helima Croft, de la RBC Capital Markets.

"Avand in vedere aceste rafale severe, noi credem că soarta economică a Venezuelei – și capacitatea sa de a evita o catastrofă umanitară – va depinde în mare măsură de China, dacă Beijingul va deschide un carnet de cecuri pentru Venezuela în acest an", a adaugat Croft.

Citeşte articolul original integral şi vezi fotografiile în New York Times