De-a lungul existenței sale, euro a fost supus unor teste pe pieţe în timpul crizelor. Între 2011 și 2014, dificultățile financiare ale periferiei au obligat politicienii și autoritățile economice să reacționeze.

A fost creat atunci un fond european de protecție pentru acordarea de împrumuturi țărilor aflate în dificultate. Intervenția Băncii Centrale Europene pentru a cumpăra obligaţiuni de la cele mai îndatorate guverne – în special Grecia, Portugalia, Spania și Italia – a fost, de asemenea, fundamentală pentru a evita o ruptură.

Totuși, astfel de inițiative nu au fost niciodată unanime. În țările creditoare, precum Germania și Olanda, orice măsură care a condus la transferuri de la contribuabil spre alți membri a fost întotdeauna privită cu neîncredere.

În afară de aceasta, existau permisiuni doar pentru împrumuturi, niciodată pentru transferuri directe. Nu întâmplător, piețele încă mai percep rate diferite pentru finanțarea membrilor, o sursă persistentă de instabilitate financiară.

Criza COVID-19 oferă acum o oportunitate de îmbunătățire a construcţiei. Imperativul de solidaritate adus de pandemie pare să-i îndrepte în sfârşit pe politicieni spre un pas decisiv.

Sub conducerea Germaniei și a Franței, consolidată de Comisia Europeană, a fost propus un fond comun, care poate ajunge la 750 de miliarde de euro (sau 3% din Produsul Intern Brut al Uniunii Europene) în vederea recuperării continentului.

Valoarea nu este gigantică pentru bogăția regiunii. Contează mai mult semnificaţia sa. Ceea ce se doreşte acum, pe lângă împrumuturi, sunt transferuri directe către membri, repartizate în funcție de gravitatea impactului virusului.

De asemenea, europenii doresc să-și consolideze reţelele de protecţie socială și să accelereze trecerea la o economie mai sustenabilă. Germania a anunțat şi o sumă suplimentară de 130 de miliarde de euro pentru investiții interne – o extindere fiscală în cea mai austeră țară a regiunii constituia, de asemenea, o cerinţă veche.

Deși fondul încă mai trebuie aprobat de către membri, ceea ce s-ar putea întâmpla deja în această lună, pasul politic pare a fi clar.