Banca Centrală Europeană şi majoritatea statelor din zona euro exercită presiuni asupra Portugaliei pentru ca aceasta să accepte asistenţă financiară de la UE, pentru a preveni atragerea Spaniei într-o criză financiar-bugetară gravă, potrivit relatărilor din presa germană, notează vineri EUObserver.

Portugalia ar deveni astfel a treia ţară, după Grecia şi Irlanda, care apelează la Instrumentul European de Stabilitate Financiară (EFSF), anunţă publicaţia Financial Times Deutschland, care citează surse europene.

Liderii şi analiştii economici europeni se tem că dacă Lisabona nu va apela la EFSF, pericolul este ca Spania să fie atrasă şi ea în spirala crizei financiare care afectează deja mai multe state din zona euro. În timp ce situaţia din Grecia, Irlanda şi Portugalia ar fi gestionabilă prin mecanismul de asistenţă european, în cazul Spaniei practic nu ar mai exista fonduri suficiente, ţinând cont şi de mărimea acestei ţări.

‘Dacă Lisabona urmează să folosească fondurile (EFSF), acest lucru ar fi bun pentru Spania, pentru că aceasta este masiv expusă situaţiei din Portugalia’, explică publicaţia germană, citând un expert european.
Citeşte şi Opens external link in new windowDesființarea monedei euro nu va însemna că a venit sfârșitul lumii  <embed allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" type="application/x-shockwave-flash" src="http://www.youtube.com/v/Mer01OLSbWU?fs=1&hl=en_US" height="385" width="640"></embed></embed><//embed>