‘Chiar dacă este greu de făcut o estimare pentru cererea în 2012 de specialişti şi manageri în zona energiei, eu aş merge spre partea de sus. Dacă toată piaţa va avea o majorare – potrivit aprecierii noastre – de 6 – 10%, pe zona de energie anticipez o cerere în creştere, de aproximativ 10%, în comparaţie cu 2011’, a afirmat Ionuţ Balintoni.

În opinia sa, în 2012, cea mai mare cerere de specialişti va fi ‘pe zona de IT outsourcing, ca şi anul trecut, fiind asociată cu politicile anticriză ale companiilor, nu ale statului’.

Importante investiţii în energie, mai ales în sursele regenerabile, sunt frânate, potrivit reprezentantului Qualia, de ‘neclarităţi legislative’.

‘Energia este un domeniu unde, în România, se pot face foarte multe lucruri. În momentul de faţă, nu se fac atâtea lucruri câte s-ar dori, este o diferenţă destul de mare între aşteptările companiilor din zona de energie şi ceea ce se întâmplă în mod real. Când vom avea un cadru legislativ mai clar, care să ofere certitudini pe termen lung, pentru că aici vorbim despre investiţii care se recuperează în zeci de ani, iar investitorii vor avea curaj să vină cu bani, în mod sigur, cererea de specialişti va exploda’, a spus Ionuţ Balintoni.

Întrebat la ce anume se referă ‘aşteptările companiilor din zona de energie’, reprezentantul Qualia s-a referit la certificatele verzi.

‘În general, lucrurile sunt cunoscute. Dacă ar fi să mă refer doar la un singur aspect pe care-l consider important, acesta ar fi certificatele verzi. Un investitor s-ar implica în partea de tehnologie pentru energiile regenerabile dacă s-ar modifica regimul certificatelor verzi. În momentul de faţă, acestea nu oferă o perspectivă foarte clară pe termen lung. Oferă un stimulent foarte mare pe termen scurt, dar întrebarea este cine va mai cumpăra, peste 20 de ani, aceste certificate verzi, va fi o piaţă pentru ele? Răspunsul nu este clar şi atunci investitorii au o reticenţă în a intra’, a subliniat Ionuţ Balintoni.

Acesta a adăugat că, în alte ţări, stimulentul financiar este mai mic şi constant în timp.

‘Este o sumă în euro care rămâne aceeaşi şi peste 20 de ani, pe când la noi, pe termen lung se poate ajunge la situaţia când piaţa este blocată, investitorii deţin certificate verzi care, teoretic, valorează foarte mult, dar pe care nu le mai cumpără nimeni’, a explicat reprezentantului Qualia.

Joi, Medien Conferences a organizat un seminar având ca temă recrutarea online şi offline unde au fost abordate tehnici inovative în domeniu şi instrumente specifice de lucru. Prezentările au fost susţinute de manageri de resurse umane, experţi în recrutare, consultanţi şi head hunters.