Persoanele fizice şi juridice au retras de la băncile spaniole 26 miliarde de euro (34 miliarde de dolari) în iulie, iar raportul dintre credite şi depozite în rândul instituţiilor de creditare a urcat la 187%, de la 183% în decembrie şi 182% în perioada similară din 2011, conform datelor publicate de banca Spaniei.

Scăderea depozitelor afectează capacitatea băncilor de a sprijini creşterea economiei prin acordarea de credite către companii şi consumatori. Există retrageri semnificative de depozite în Spania în acest moment şi tendinţa nu se va schimba până când oamenii nu vor fi siguri că depozitele sunt în siguranţă şi Spania este sigură’, a explicat analistul Simon Maughan, de la Olivetree Securities Ltd, în Londra.

Datele Asociaţiei bancare spaniole (AEB) arată că depozitele firmelor spaniole la banca Santander au scăzut cu 6,3% în iulie, comparativ cu luna precedentă, în timp ce depozitele BBVA (a doua mare bancă din Spania) au înregistrat un declin de 7,1%.

Există ‘o tendinţă clară a accelerării declinului depozitelor’, au explicat analiştii de la Nomura.

Băncile care operează în Spania au împrumutat în august de la Banca Centrală Europeană o sumă record pentru a 11-a lună consecutiv, arată datele publicate vineri de Banca Centrală a Spaniei. Împrumuturile nete ale băncilor spaniole de la BCE au ajuns luna trecută la 388,7 miliarde de euro (506,4 miliarde de dolari), de la 375,6 miliarde de euro în iulie.

În schimb, depozitele băncilor spaniole la BCE s-au redus în luna iulie la 26,6 miliarde de euro de la 27,7 miliarde euro în luna anterioară. În consecinţă, împrumuturile nete ale băncilor spaniole de la BCE, diferenţa între împrumuturi şi depozite, a crescut în luna iulie până la 375,5 miliarde de euro de la 337,2 miliarde de euro în luna iunie.

Creşterea dependenţei băncilor spaniole faţă de fondurile oferite de BCE este o dovadă că băncile spaniole au dificultăţi în a strânge fonduri de pe pieţele financiare. Comparativ, în luna aprilie 2011 împrumuturile băncilor spaniole de la BCE au atins nivelul cel mai scăzut de 42,2 miliarde de euro. În acest an însă utilizarea facilităţilor BCE de către băncilor spaniole a crescut semnificativ, chiar dacă în iunie zona euro a convenit să acorde Spaniei un program de sprijin de 100 miliarde de euro pentru susţinerea sectorului financiar spaniol.
SURSA: Agerpres