Manifestații de amploare în Spania. La Barcelona, pentru a şaptea noapte consecutiv, o manifestaţie la de amploare a avut loc. Oamenii se declară în favoarea rapperului arestat Pablo Hasel. Demonstrația  a degenerat luni în ciocniri cu poliţia. Au avut loc acte de vandalism şi incendierea mobilierului urban, notează AFP.

După o adunare paşnică scandând „Libertate pentru Pablo Hasel”, manifestanţii au defilat prin centrul Barcelonei până la sediul poliţiei naţionale. Acolo, unde unii manifestanți au aruncat sticle şi alte obiecte către autovehiculele care protejau clădirea. Televiziunile de știri au arătat imaginile dezastrului .

Manifestanţii s-au îndreptat apoi spre alte străzi din cel de-al doilea oraş ca mărime din Spania unde au incendiat mai multe pubele.

„Grupuri de protestatari dau foc baricadelor şi aruncă obiecte asupra vecinilor care se plâng de atitudinea lor”, a scris pe Twitter poliţia catalană, Mossos d’Esquadra.

Spania divizată din cauza libertății de exprimare

Manifestaţia de luni seara, pe o noapte ploioasă, a atras mai puţină lume şi ciocnirile au fost mai puţin violente decât cele din nopţile precedente.

Într-o săptămână, 109 manifestanţi au fost arestaţi în această regiune din nord-estul Spaniei, potrivit poliţiei catalane.

Pablo Hasel, în vârstă de 32 de ani, a fost condamnat la 9 luni de închisoare pentru apologia terorismului. Muzicianul a fost condamnat la nouă luni de închisoare pentru versuri care aduceau insulte monarhiei şi glorificau violenţa. Scandalul a luat amploare după ce Pablo Hasel a distribuit un mesaj pe contul de Twitter. Rapperul l-a numit ‘mafiot’ pe fostul rege Juan Carlos. El a făcut elogiul unor persoane implicate în atacuri şi a acuzat poliţia că a torturat şi ucis migranţi şi manifestanţi.

Arestarea sa a relansat dezbaterea în ce priveşte libertatea de exprimare în Spania. În plus, s-au adâncit divergenţele în interiorul coaliţiei guvernamentale, între socialiştii premierului Pedro Sanchez şi partidul Podemos (stânga radicală). Ultima formațiune manifestaţiile.