In mijlocul verii, un drum in Spania poate prezenta o adevarata provocare. O experienta de 15 zile, din care opt petrecute pe teritoriu iberic, este o idee de luat in calcul pentru turistii care nu se gandesc la preturile benzinei. Cei 2.876 de kilometri ce separa Bucurestiul de Barcelona pot fi parcursi la volanul masinii pe ruta Budapesta – Mestre – Milano – Marsilia – Barcelona.
Circuitul face parte din programul „Hit the Road” al CMB Travel care ofera o serie de alte informatii pe langa cele prezentate in acest articol. Costul estimativ al unui astfel de program porneste de la 560 USD, in functie de sezon, si include 15 nopti de cazare, de-a lungul circuitului, in camera dubla cu mic dejun. Pe langa acestea, turistul beneficiaza de asigurare de calatorie, carte verde si un pachet informativ „Hit the Road”, care poate cuprinde maximum 50 de tipuri de informatii diferite.

In sapte zile poti vedea o buna parte din Spania

In Barcelona trebuie vizitate capodoperele arhitectului „nebun”, Antonio Gaudi, si muzeul Picasso, care gazduieste operele pictorului din perioada studentiei. Taxa de intrare la muzee este intre trei si sapte euro/persoana. Cina poate fi servita in Cartierul Gotic, unde, in functie de restaurant, se plateste intre 12 si 30 de euro pentru o masa. Bacsisul nu trebuie sa fie mai mare de 10% din nota. Cazarea in capitala Cataloniei porneste de la 35 euro pe noapte.
Din Barcelona se poate da „o fuga”, urmand autostrada A19, pana in statiunile de pe Costa Brava sau Costa Dorada, aflate la distante de aproximativ 50 de km. Autostrada A19 se plateste in functie de numarul de kilometri parcursi. Distanta dintre Barcelona si Madrid, via Zaragoza, se parcurge in opt ore. In Madrid poate fi vizitata Plaza Mayor, Basilica de San Miguel sau Capela Bishop. La Museo del Prado se intra platind trei euro. Sambata intre 14:30 si 19:00 si duminica intre 9:00 si 14:00 intrarea este libera pentru toata lumea. Hainele de piele si pantofii sunt ieftine in Madrid asa ca este recomandata o vizita de cumparaturi pe strazile din jurul Pietei Mayor.
Sevilla poate fi urmatoarea oprire, fiind situata la 530 de km de Madrid. O noapte de cazare la Sevilla porneste de la 35 euro. Aici nu trebuie ocolite preparatele traditionale numite tapas. Doua-trei portii pot satura pe oricine, iar costul este de 1,5 euro/portie. Din Sevilla se poate porni spre capitala Costei del Sol, Granada, situata la aproximativ 20 de km de statiunile de pe malul marii, Toremolinos sau Benalmadena.
Granada – Valencia este o distanta ce poate fi „condusa” in aproximativ sapte ore. Pretul unei nopti in Valencia la un hotel de trei stele porneste de la 48 de euro. Recomandari turistice sunt bisericile, Palatul Guvernului, Turnurile Serranos si Manastirea Sfanta Treime. Valencia are o viata de noapte bogata, discotecile Bananas, Arabesco sau Acuarela, ultima in aer liber, fiind mereu pline. De la Valencia turistul se poate intoarce la Barcelona folosind autostrada. Distanta de 366 de km se poate parcurge in aproximativ patru ore. Taxa de autostrada este de 27 de euro.
Cei care doresc sa „bata” Spania cu masina fara oboseala drumului pana acolo pot apela fie la transportul cu avionul, pentru care preturile pornesc de la 300 de dolari, fie la cel cu autocarul, pretul fiind intre 250 si 300 de euro.
O data ajuns in Spania, turistul poate inchiria o masina. Costul estimat pentru o masina Opel Corsa este de 26 de euro/zi, pret care include un numar nelimitat de kilometri, asigurare de accident si asistenta.

Locuri de cazare pe drum

Budapesta
Hotel Griff 3* = 32 euro/pers/noapte
cu mic dejun inclus
Hotel Stadion 3* = 35 euro/ pers/noapte
cu mic dejun inclus

Mestre
Hotel Vienna Mestre 3* = 40 euro/pers/noapte
cu mic dejun inclus
Hotel Residenza Delfino 3* = 47 euro/pers/noapte cu mic dejun inclus

Milano
Hotel Cervo 3* / Hotel Leonardo da Vinci =
35 euro/pers/noapte cu mic dejun

Marsilia
Hotel Mascotte 3* = 43 euro/pers/noapte
cu mic dejun
Hotel New Select 3* = 52 euro/pers/noapte
cu mic dejun

Tarifele la hoteluri sunt valabile pentru perioada curenta (iulie, august).

Spania: informatii utile

Populatie: 40 milioane locuitori
Moneda: Euro
Ora GMT: GMT + 1 ora; Vara – GMT + 2 ore (25.03 – 28.10)
Reteaua de drumuri: Peste 340.000 km de drumuri moderne; 7.000 km autostrada
Taxa de drum: Majoritatea drumurilor sunt gratuite. O taxa de aproximativ 14 euro se percepe doar pentru unele autostrazi (cele marcate cu A).
Benzina: 0,9 euro/litru. Benzinariile sunt frecvent intalnite pe autostrazi sau alte drumuri, majoritatea au program non stop, unele accepta plata cu carte de credit.
Limita de viteza: 50 km/h in oras, 90 sau 100 km/h pe drumurile nationale, 120 km/h pe autostrada.
Reguli de circulatie: Centura de siguranta este obligatorie; limita alcoolemiei: 0,6 mg‰.
Parcare: Locurile speciale sunt marcate cu o linie albastra, in marile orase, in alte parti cautati indicatoarele; se recomanda folosirea parcarilor si garajelor pazite.
Numere de telefon utile: 092 Ambulanta;
091 Politie; 080 Pompieri.