Anunţul a fost făcut de premierul Mariano Rajoy, la finalul ultimei şedinţe de guvern din acest an. El a precizat că aceste tarife majorate la lumină fac parte dintr-un mecanism provizoriu, ce va fi aplicat în primul trimestru al anului. Din luna aprilie, guvernul pregăteşte un mecanism definitiv pentru modul în care se vor desfăşura licitaţiile pentru tarifele alimentării cu energie electrică.

Intervenţia guvernului în disputa referitoare la stabilirea tarifelor la electricitate a avut loc în condiţiile în care rezultatele licitaţiei la care luaseră parte companiile furnizoare de electricitate indicau o creştere a preţului total plătit de consumatori cu aproximativ 11%. Aceste rezultate au fost anulate de guvern, întrucât Comisia spaniolă pentru concurenţă indicase anumite nereguli.

Pe de altă parte, preşedintele organizaţiei patronale din sectorul energiei electrice, Eduardo Montes, a negat faptul că marile companii ar avea capacitatea de a influenţa rezultatele licitaţiilor trimestriale şi a indicat faptul că potrivită ar fi liberalizarea completă a pieţei, astfel urmând a se stabili mai bine tarifele. AGERPRES