Fitch a revizuit în scădere ratingul AAA acordat Spaniei, după ce ţara a adoptat măsuri de austeritate, demonstrând dificultatea de a gestiona criza datoriilor în zona euro prin reduceri bugetare care afectează creşterea economică, transmite Reuters.

Agenţia de evaluare financiară a redus cu o treaptă, la „AA plus” ratingul pentru credite pe termen lung al Spaniei, cu perspectivă stabilă. Din 2003, Spania a beneficiat de ratingul de top AAA de la Fitch.

În 28 aprilie, şi agenţia de evaluare financiară Standard & Poor’s a revizuit în scădere ratingul Spaniei, la AA.

„Procesul de ajustare la un nivel mai redus al îndatorării externe şi a sectorului privat va reduce în mod considerabil rata de creştere a economiei Spaniei pe termen mediu”, a explicat analistul Fitch, Brian Coulton.

Guvernul socialist spaniol a prognozat că în 2012 Produsul Intern Brut va creşte cu 2,5 la sută, în 2013 cu 2,7 la sută, în condiţiile în care, anterior, miza pe o creştere de 2,9 procente în 2012 şi de 3,1 procente în 2013, potrivit noilor estimări publicate vineri de Ministerul Economiei.

„Am revizuit informaţiile cuprinse în documentul de stabilitate şi convergenţă”, a declarat ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, la sfârşitul unei reuniuni a consiliului de miniştrii.

„Noile estimări ni se par coerente, fiind cuprinse în limitele avansate de analiştii privaţi spanioli”, a adăugat Elena Salgado.

Spania tocmai a ieşit din recesiunea în care a intrat la finele lui 2008. Recent, autorităţile spaniole au revizuit în scădere şi estimările de creştere pentru anul următor la 1,3 procente, de la 1,8 procente, în condiţiile în care, pe ansamblul acestui an, estimările indică o contracţie de 0,3 procente.

Reduceri de cheltuieli

De asemenea, guvernul spaniol a anunţat vineri că a revizuit, în creştere, estimările sale referitoare la rata şomajului pentru anul 2010, la 19,4 procente faţă de 19 procente anterior, adăugând că pentru următorii trei ani se aşteaptă la o rată a şomajului de 18,9 la sută (faţă 18,4 la sută estimat anterior), 17,5 la sută şi 16,2 la sută.

Potrivit cifrelor comunicate de Institutul naţional de statistică (Ine), în primul trimestru al acestui an rata şomajului în Spania a depăşit pragul de 20 la sută, ajungând la nivelul de 20,05 la sută, fiind vorba de cea mai ridicată rată a şomajului înregistrată de o ţară din zona euro şi din rândul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD).

Ministrul spaniol al Economiei, Elena Salgado, a mai anunţat că guvernul spaniol a aprobat plafonarea cheltuielilor publice pentru anul viitor la 122,256 miliarde euro, cu 7,7 procente mai puţin faţă de plafonul pentru 2010.

Vicepremierul Spaniei, Maria Teresa de la Vega, a explicat că în anul următor este necesară accelerarea procesului de consolidare fiscală, pentru a putea reduce deficitul la trei procente din PIB în 2013.

Recent, guvernul spaniol a promis că va reduce drastic cheltuielile pentru a putea aduce deficitul public de la 11,2 procente din PIB, în 2009, la trei procente din PIB în 2013, în încercarea de a-i convinge pe investitori de angajamentul său faţă de prudenţa fiscală.

Conform noilor prognoze, deficitul public al Spaniei ar urma să coboare la şase procente din PIB în 2011 şi la 4,4 procente din PIB în 2012.

SURSA: Agerpres