Premierul spaniol Mariano Rajoy a fost deschis şi direct şi i-a comunicat lui Mas că nu există marjă de manevră pentru pactul fiscal cerut de Catalonia, după cum a declarat acesta din urmă la finalul reuniunii avute la Madrid, la Palatul Moncloa. Reuniunea şi negocierile nu au decurs bine şi a fost ratată ‘o şansă istorică’, a mai spus Mas.
‘Rajoy a fost cinstit şi transparent şi mi-a spus clar că nu există cale pentru un pact fiscal. Dat fiind faptul că nu există marjă de manevră pentru finanţare şi nicio uşă deschisă, nu voi insista pe această cale, însă vor trebuie luate decizii în următoarele zile’, a declarat şeful executivului regional catalan.
În ultima săptămână, după manifestaţia de Ziua Cataloniei, când mii de persoane au ieşit în stradă sub sloganul ‘Catalonia, noul stat european’, s-au înmulţit solicitările şi revendicările secesioniste venite din Catalonia, atât din partea unor organizaţii sau voci care militează pentru independenţă, cât şi din partea executivului regional catalan. Şeful acestuia din urmă a sprijinit manifestaţia menţionată şi mesajul acesteia, după care a anunţat că vrea ‘structuri de stat’ în Catalonia, precum şi un referendum cu privire la secesiune şi independenţă.
Şeful executivului regional catalan a venit la Madrid pentru a-l convinge pe Rajoy de necesitatea unui pact fiscal pentru Catalonia, potrivit căruia regiunea trebuie să se gestioneze singură în chestiunile legate de finanţe – însă nu a exclus convocarea de alegeri anticipate dacă nu reuşeşte. Mai mult, el a luat şi decizia simbolică de a face declaraţii presei nu de la Palatul Moncloa, aşa cum se obişnuieşte la finalul oricărei reuniuni cu şeful guvernului, ci de la sediul reprezentanţei executivului catalan din Madrid.
Sursa: Agerpres