Această concluzie vine după ce o echipă de inspectori al BCE şi CE au efectuat între 15 şi 26 octombrie o vizită în Spania pentru a verifica progresele realizate în reforma sectorului bancar convenită în memorandumul de înţelegere dintre Comisie şi Spania din iulie privind acordarea unui împrumut de până la 100 de miliarde de euro pentru Madrid pentru a-şi recapitaliza băncile afectate de prăbuşirea pieţei ipotecare.
"În timp ce condiţiile generale de pe piaţa financiară a Spaniei s-au îmbunătăţit de la începutul programului şi dificultăţile de finanţare s-au redus, provocările cu care continuă să se confrunte o parte din sectorul bancar rămân acute şi impun o acţiune fermă, aşa cum se arată în memorandumul de înţelegere", se subliniază în declaraţie.

"În general, constatările misiunii indică un program de succes, a cărui implementare este în curs", se menţionează în aceeaşi declaraţie.

BCE şi CE mai notează că au ajuns la un acord cu Spania cu privire la crearea şi funcţionarea viitoarei Societăţi pentru gestionarea activelor, care urmează să preia activele de risc, inclusiv cu privire la dimensiunile şi conducerea acesteia. Potrivit declaraţiei, noua societate ar putea deveni operaţională de la 1 decembrie.
Sursa: Agerpres