Şomajul şi corupţia ar fi transformat Spania într-unul 'din liderii fraudei', astfel că economia subterană se ridică la 24,6% din PIB, susţin inspectorii şi tehnicienii fiscali. Asociaţia tehnicienilor din Ministerul spaniol al Finanţelor (Gestha) arată că Spania are cele mai puţine resurse pentru lupta împotriva fraudei fiscale, întrucât dispune de inspector fiscal angajat cu normă întreagă la fiecare 1.958 de locuitori. În Italia, proporţia este de 1 inspector la 1.849 de locuitori, de unul la 942 de locuitori în Franţa, de câte unul la 740 de locuitori în Germania, respectiv 574 de locuitori în Luxemburg.

Potrivit datelor Gestha, care au fost elaborate pe baza rapoartelor OCDE din 2013, circa financiară spaniolă are la dispoziţie jumătate din personalul mediu din cadrul UE – personal care are de fapt de cercetat dublul economiei subterane, în valoare de 253 de miliarde de euro.

'Faptul că circa financiară primeşte doar unu din şase euro descoperiţi în economia subterană constituie unul dintre numeroşii indicatori care dezvăluie cât de depăşit este modelul actual al secţiei financiare', explică secretarul general al Gestha, José María Mollinedo. (Sursa: Agerpres)