Cu o creștere anuală de 1,5%, prețul mediu al unui metru pătrat de teren urban din Spania a ajuns la 214 euro, potrivit statisticilor publicate de Ministerul Dezvoltarii și citate de cotidianul ElMundo.
În al doilea trimestru al acestui an s-au vândut 7.2 milioane de metri pătrați. În urmă cu șapte ani se tranzacționau 33 milioane de metri pătraţi pe trimestru. Tot atunci afacerile cu terenuri antrenau suma de 5,678 miliarde de euro față de un miliard chetuiți în prezent.
În orașele mari, terenurile sunt mai ieftine cu 33% decât în 2007.Cu toate acestea, anul trecut preţul mediu a ajuns la 465,3 euro pe metru pătrat, intregistrând o creștere de 24,4% în oraşele cu o economie mai dezvoltată.
De cealaltă parte, specialiștii estimează că piața locuințelor va mai inregistra scăderi de 10% iar în cea de-a doua parte a lui 2012 acestea se vor stabiliza.
Față de maximele atinse în 2008, prețurile locuințelor au scăzut cu aproximativ 23%. Toate acestea au condus către o scădere cu 40% a vânzării caselor noi din ultimul an.