În perioada octombrie – decembrie 2014, a treia economie a zonei euro a crescut cu 0,7%, comparativ cu avansul de 0,5% din trimestrul trei 2014, şi a înregistrat o expansiune de 2%, comparativ cu ultimele trei luni din 2013.

Pe ansamblul anului trecut, avansul PIB-ului Spaniei a fost de 1,4%, faţă de un declin de 1,2% în 2013. Banca Spaniei estima o creştere de 0,6% în trimestrul patru şi de 1,9% anul trecut.

Consumul gospodăriilor a crescut cu 3,4% în ultimele trei luni din 2014, comparativ cu trimestrul trei din 2013, în timp ce exporturile au înregistrat un avans de 4,7%. Chiar dacă rata şomajului în Spania este printre cele mai ridicate din zona euro, veniturile gospodăriilor sunt sprijinite de declinul preţului ţiţeiului.

'Ne aşteptăm ca cererea internă, consumul privat şi investiţiile să continue să fie motorul creşterii în 2015, când economia ar urma să înregistreze un avans de 2,6%. Şi exporturile vor creştere datorită deprecierii euro', a apreciat economistul Antonio Garcia Pascual, de la Barclays Plc.

Economia Spaniei a finalizat şase trimestre de creştere consecutivă şi ar urma să înregistreze un avans mai rapid decât media zonei euro. Guvernul de la Madrid se aşteaptă la un avans al PIB-ului de 2% anul acesta.

SURSA: Agerpres