Institutul Naţional de Statistică (INE) a anunţat că economia spaniolă a crescut în trimestrul doi din 2015 cu 1%, comparativ cu un avans de 0,9% precedentele trei luni, în linie cu estimările analiştilor. Economia Spaniei a înregistrat al optulea trimestru consecutiv de creştere în perioada aprilie – iunie 2015 dar rata şomajului încă se menţine la 22,4%, cel mai ridicat nivel din UE, cu excepţia Greciei. 

În ritm anual, PIB-ul Spaniei a urcat cu 3,1% în trimestrul doi din 2015, după un avans de 2,7% în primele trei luni din acesta an, de asemenea în linie cu estimările analiştilor. 

Avansul economiei spaniole a fost stimulat de inflaţia scăzută, declinul semnificativ al preţului la ţiţei, deprecierea euro şi noile măsuri de politică monetară adoptate de Banca Centrală Europeană. Totuşi, nivelul ridicat al şomajului afectează perspectivele de creştere. 

Guvernul de la Madrid se aşteaptă la o expansiune a PIB-ului de 3,3% în 2015, ceea ce ar plasa Spania în fruntea statelor din zona euro. 

'Am început să vedem lumina de la capătul tunelului, am reuşit să revenim la nivelul de dinaintea crizei. rata şomajului ar urma să scadă sub 10% în următorii trei ani', a afirmat joi ministrul Economiei, Luis de Guindos. 

Pe ansamblul anului trecut, avansul PIB-ului Spaniei a fost de 1,4%, faţă de un declin de 1,2% în 2013.

AGERPRES